Spotmarkt zorg voor plus op eiernoteringen

31-01-2020 | |
Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

De stemming op de eiermarkt is uitstekend voor de tijd van het jaar. Na een stabilisatie vorige week, staat er deze week ook bij scharreleieren weer een plus op de borden.

Waar handelaren aan het begin van de week nog wel eens wat prijsconcessies deden bij verkoopgesprekken, gebeurde dat gaandeweg de week niet meer. De vraag is goed, eieren zijn gewild. ‘Het is gewoon weer druk’, zegt een eierhandelaar met een positief verraste ondertoon in zijn stem.

En waar de Duitse WeserEms en Amsterdamse grossiers nog stabiel noteren, laat de spotmarkt in Barneveld het beeld dat de eierhandelaren schetsen in cijfers zien. Zowel de scharrel- als de kooieieren plussen in de verschillende gewichtsklassen tussen € 0,10 en € 0,15 per 100 stuks. Bruine eieren in de sortering 61 per 100 komen daarmee op € 7,20 per 100.

Vlotte handel op spotmarkt

Doordat de markt in Barneveld voor een kwart meeweegt bij de bepaling van de NOP-noteringen komt ook daar de vlotte handel op de spotmarkt tot uiting. De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren van 62/63 gram stijgt € 0,03 naar € 7,45 per 100. Honderd witte van dat gewicht blijven onveranderd op € 7,01.

De industrie doet ook nog altijd goed mee. Net als afgelopen weken stijgen ook de kooi-eierprijzen verder door. Er komt bijna € 0,06 bij, wat de NOP richtprijs op € 0,942 per kilo brengt.

Positieve stemming

Of het nu een goede consumptie is of toch deels ook een effect van vogelgriep in Polen… het blijft wat gissen naar de exacte reden die voor deze opleving op de eiermarkt zorgt. In ieder geval hebben handelaren niet de indruk dat het iets is dat volgende week ineens anders is. De positieve stemming houdt aan.

Prognose: prijsstijging.

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer