Spotprijzen elektriciteit licht gedaald

De spotprijzen op de elektriciteitsmarkt zijn licht gedaald, omdat de vraag naar opwek afneemt.

Voor de lange termijn is afgelopen week een daling gesignaleerd, maar dusdanig voorzichtig dat het ook gezien kan worden als zijwaartse beweging van de koers.

De levering van LNG is weer wat toegenomen, wellicht door de licht gestegen prijzen van daghandel, in de hoop dat deze nog verder door kunnen stijgen.

Weinig effect hittegolf op stroomprijzen

De hittegolf is voorbij en heeft relatief weinig effect gehad op de prijs van elektra; er is geen stijging gezien die te maken zou hebben met een hogere vraag voor het gebruik van koelapparaten.

Afgelopen weekend was er op sommige momenten veel aanbod van zonnepanelen en windmolens, waardoor de spotprijzen dicht bij het nulpunt kwamen.

Bekijk meer energieprijzen via Foodagribusiness.nl/markt

Ondanks de toenemende vraag naar elektra zien we dat de vraag naar kolen laag is. Dit is goed te zien in de prijsvorming, de prijs is namelijk zo’n 10% gedaald afgelopen twee weken. Daartegenover staat dat de prijzen voor CO2-emissierechten uit het niets weer aan een opmars zijn begonnen, mogelijk als gevolg van het vertrouwen in de economie. Het vertrouwen kan ontstaan uit de cijfers over het aantal Covid-19-besmettingen in China, daar zou van een opleving van het virus geen sprake zijn.

Olie stabiel vanwege uitblijven van toekomstvisie

Globaal gezien is de prijs van olie redelijk stabiel, de afgelopen weken. De status van Covid-19 geeft sterk sturing aan de richting van de koers van olie. Tussentijds wordt er aan de aanbodzijde met man en macht geprobeerd om de prijs van olie op een niveau te krijgen tussen de $ 40 tot $ 60 per vat ruwe olie van 159 liter. Afgelopen week heeft er weer een OPEC+-vergadering plaatsgevonden, maar dit leverde weinig verrassingen op. De groep en zijn bondgenoten handhaafden hun productiedoelstellingen.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.