Spruiten beginnen met prijzen boven € 1 per kilo

01-09-2022 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

Voor spruiten in de B-sortering wordt een marktprijs genoemd tot € 1,15 per kilo, de prijs voor de A’s ligt daar een fractie onder. Daar staat wel wat druk op.

Het weer is er nog niet echt naar om massaal spruiten op tafel te zetten, maar steeds meer telers beginnen toch met oogsten, zowel in Nederland als in het Verenigd Koninkrijk. Dat laatste zorgt voor wat minder Engelse vraag. Daarbij komt dat het wat fijnere deel van het product binnenlands afgezet moet worden. Daar moet dan wel mogelijkheid voor zijn. “Het was een reden om vorige week nog even rustig aan te doen” aldus een teler.

Wat niet wegneemt dat de afzetvooruitzichten helemaal niet verkeerd zijn. Zo relatief goed als de teelten er veelal door de beregeningsmogelijkheden bij staan, zo veel heeft de teelt vaak geleden in Vlaanderen en – in mindere mate – in het VK , door onvoldoende of de afwezigheid van mogelijkheden om vocht aan te voeren.

“Het is echt belangrijk om zeker in deze periode de prijs minimaal boven de euro te houden”, geeft een teler aan, verwijzend naar de hoge kosten, waaronder voor beregening en koeling. Hij zit met zijn elektriciteit op dagprijs. “Ik betaal met pieken nu soms tien keer meer dan een jaar geleden. Het prijsverloop is elke dag weer spannend.”

Een hectare kost € 16.000

“Het is echt belangrijk dat de prijs op niveau blijft”, benadrukt de voorzitter van de landelijke LTO-spruitkoolwerkgroep Kasper Kleijwegt. ”Prijsdalingen zijn niet nodig”, eveneens verwijzend naar de lastige teeltsituatie bij veel buitenlandse collega’s. Daarnaast noemt hij de relatieve schaarste van veel andere groenten. “De consument heeft daardoor wat minder alternatieven.” Hij waarschuwt op het gevaar voor verdeeldheid vanwege mogelijke clashes tussen grotere aanbieders, en die impact die dat kan hebben op de stemming in de markt. “Dat is het slechtste wat ons nu kan overkomen, gezien de stijgende kosten waarmee we te maken hebben. Het is ieders verantwoordelijkheid uit die situatie weg te blijven.”

Verwachting: prijsvorming onder druk en iets zakkend.

Prijsinformatie over vollegrondsgroente vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Stallen
Joost Stallen Redacteur


Beheer