Spruitenprijs onder kostprijs

17-11 | |
spruitenprijs
Foto: Canva

Spruiten zijn in de afgelopen 33 jaar in november drie keer echt goed betaald geweest. November 2022 komt niet in dat rijtje, afgaande op de huidige dagprijzen: B-spruiten brengen 40 tot 45 cent per kilo op, de A’s blijven hangen op 40 cent.

Een marktbericht over spruitkool waarvoor de handel mooie prijzen over heeft, leest een stuk prettiger dan een verhaal waarin staat dat het aanbod eigenlijk te ruim is voor een gezonde prijsvorming. Het is niet zo dat spruitkooltelers onder invloed van de huidige prijzen tegen de klippen op aan het plukken zijn; eerder het tegendeel is het geval en hier en daar is de frees al tevoorschijn gehaald.

Genoeg te kiezen

Desondanks is er blijkbaar voldoende product beschikbaar om de handel de ruimte te geven de spruitenprijs onder druk te houden. Daar komt nog bij dat er voor de consument voldoende te kiezen valt, denk daarbij ook aan koolsoorten als broccoli en bloemkool. Mogelijk nog een beetje van Nederlandse teelt, maar in deze tijd van het jaar meestal van buitenlandse herkomst.

‘Lokaal’ is slechts een kreet

Supermarkten roepen om het hardst dat ze lokaal geteeld product heel belangrijk vinden, maar in werkelijkheid komt daar niet zo veel van terecht. Zou een supermarkt nu voor ‘lokaal’ kiezen, dan kan dat eenvoudig met spruitkool.

Dat hoeft niet te betekenen dat buitenlandse groenten in de ban gaan, maar wel dat de supermarkt bewust voorrang geeft aan dat lokale aanbod door die producten in het schap te leggen voor prijzen die voor de consument echt aantrekkelijk zijn. En dan niet gedurende een actieweek, maar gewoon een paar (winter)maanden. Op die manier structureel meer vraag creëren, zou kunnen helpen de inkoopprijs voor de retail omhoog te krijgen.

Simpel: wat minder doen

Hoe krijg je het voor elkaar om november vaker tot een voor spruitkool aantrekkelijke maand te maken? Niet door wijzen naar inkopers die het onderste uit de kan willen hebben, maar door als producenten het heft in handen te nemen: door minder spruiten te planten, in ieder geval voor november. Eens kijken wat vraag en aanbod dán doen.

Prijsinformatie over vollegrondsgroente vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Stallen
Joost Stallen Redacteur


Beheer