Spruitenprijzen blijven steken op matig niveau

Warm weer en spruitkool op het menu is een lastige combinatie. Dat maakt dat de markt wat stroef is, met een prijs van zo’n 60 cent voor de B-sortering en 50 tot 54 cent voor de A-sortering.

Vorig jaar zakte de prijs voor de B’s (pas) in de loop van oktober naar 60 cent. Het is teler-afhankelijk, maar gemiddeld genomen zijn de producties niet slecht. Dit geldt ook voor de kwaliteit, aldus een handelaar, een enkele smetspruit daargelaten. Volgens hem willen de telers ook wel door met plukken en hebben alle supermarkten wel spruitkool in hun assortiment, maar loopt het nog niet lekker vlot met herhaalbestellingen. Daarvoor moet het echt meer herfst worden, oppert hij.

Export naar Verenigde Staten

De export naar de Verenigde Staten blijft in vergelijking met andere jaren achter, Veel vliegtuigen staan aan de grond, wat maakt dat de beschikbare vrachtruimte wat duurder is dan onder normale omstandigheden. Duitsland is als gewoonlijk de grootste buitenlandse vrager, maar daar loopt de consument ook nog niet massaal warm voor spruitkool.

Geen sprake van vlot doorlopende markt

Alles bij elkaar is er dan ook nog geen sprake van een vlot doorlopende markt. In het winkelschap bestat er grote eensgezindheid over wat spruiten mogen kosten. AH, Jumbo en Plus vragen voor de gangbare sortering allemaal € 3,18 per kilo, fijnere spruiten kosten € 3,78 per kilo.

Prognose: tamme markt, in afwachting van echt spruitenweer.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.