Spruitkoolmarkt blijft aardig in evenwicht

19-12-2019 | |
Foto: Jan Willem van Vliet -
Foto: Jan Willem van Vliet

Het huidige prijsbeeld voor spruitkool is een toonbeeld van stabiliteit.

De B-spruiten brengen 50 zo’n cent per kilo op, voor de fijnere A-sortering ligt het prijsniveau op 40 tot 45 cent. Deze stand van zaken is al vanaf begin oktober aan de orde.

Het huidige prijsbeeld voor spruitkool is een toonbeeld van stabiliteit, omschrijft een aan een particulier handelsbedrijf leverende teler de situatie. Er is wel sprake van prijsschommeling, afhankelijk van de kwaliteit en van de vraag naar voor schoning geschikte spruiten, maar gemiddeld genomen gebeurt er niet zo gek veel.

Dat kun je ook zeggen aan de hand van de beschikbare prijzen van The Greenery en van veiling ZON: er is sprake van prijsfluctuatie, maar gemiddeld genomen verkeert de markt voor spruitkool in een rustig vaarwater.

Extra vraag naar spruiten vanuit Verenigd Koninkrijk

Dat is ook te merken aan het uitblijven van verzoeken van afnemers aan hun telers om tijdelijk wat minder te plukken als de prijs onderuit dreigt te gaan. Aanbod en vraag zijn mooi in evenwicht, geholpen door extra vraag naar spruiten vanuit het Verenigd Koninkrijk. Blijkbaar is de eigen productie daar even niet toereikend.

Alleen kwaliteit

Niets beter voor kwaliteitsbehoud dan een vlotte doorstroming, in de hand gewerkt doordat de producties gemiddeld genomen niet te hoog zijn: door insectenschade, doordat het aandeel getopte spruiten in de productie niet zo gek groot meer is, en omdat voor spruiten die in het verleden in een kwaliteit-camouflerend groen netje nog wel de markt op konden, tegenwoordig geen plaats meer is. Supermarkten vragen kwaliteit, en hebben er geen boodschap aan dat het een in de open lucht groeiend natuurproduct is.

Vooralsnog zijn er geen tekenen die de markt ineens ondersteboven kunnen gooien, of het zou de omslag naar echt spruitenweer moeten zijn. Dat zit er voorlopig niet in. Het is daarom dat te verwachten dat de markt voorlopig op het huidige niveau voortkabbelt.

Prognose: prijshoudend.

Prijsinformatie over vollegrondsgroente vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Stallen
Joost Stallen Redacteur


Beheer