Stabiel tot iets hogere prijs gele zaaiuien

Foto: Ruud Ploeg
Foto: Ruud Ploeg

De stemming op de uienmarkt is goed. Uienprijzen op de verschillende beurzen in Nederland zijn stabiel of maken kleine stapjes omhoog. In de baalprijzen zit geen beweging.

De grove maatsortering van de rode uien blijft goed gevraagd, wat de prijzen op een hoog niveau houdt. Uit iedere partij komt natuurlijk ook een fijnere sortering en die maat vindt lastiger een afzetplek in de markt. Hierdoor ligt er druk op de prijs van de fijnere sortering rood. De beurs in Emmeloord noteert voor rode uien 30% grof € 1,50 lager op € 13 tot € 14 per 100 kilo. Voor rode uien 60% grof bleef de notering onveranderd op € 17 tot € 22.

Prima afzet

De afzet van uien loopt prima door, maar verschillende exporteurs en verwerkers merken dat de afzet naar Afrika deze week stroever verloopt. Senegal maakt pas op de plaats en heeft een boot gecanceld. Er waren voor de officiële grensopening (week 27 t/m week 35) voor importuien al zo’n 20.000 ton uien afgezet, al is dat minder dan voorgaande seizoenen in dezelfde periode. Verschil is dat de eigen teelt in Senegal dit seizoen langer op de markt lag.

Horten en stoten

De afzet naar Groot-Brittannië loopt ook niet helemaal soepel. De wekelijkse hoeveelheden zijn wel redelijk stabiel met zo’n 2.500 ton. Maar het transport is lastig. Voor Brexit gingen de uien vaak met een retourvracht naar Groot-Brittannië, maar tegenwoordig is het vaak zo dat een order ’s ochtends wordt geplaatst voor levering in de middag. Het remt de afzet niet, maar het is meer last-minute werk. Voor verre bestemmingen blijft de beschikbaarheid van containers moeizaam, waardoor minder uien worden afgezet dan mogelijk is.

Gunstig rooiweer

Het weer is deze week gunstig om de uien goed droog binnen te rijden. De kleur van de uien is goed. De opbrengsten in het Zuidwesten lijken gemiddeld uit te vallen. Hoe noordelijker de percelen in het land, hoe wisselvalliger de opbrengsten lijken te zijn.

Prognose: rustige stemming.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer overBeheer