Stabiele KAS-prijs deze zomer

20-07-2020 | |
Spuiten van vloeibaar kunstmest op grasland. - Foto: Michel Velderman
Spuiten van vloeibaar kunstmest op grasland. - Foto: Michel Velderman

De bodem is duidelijk bereikt op de kunstmestmarkt, maar de prijzen gaan zeker niet omhoog.

De kunstmestprijzen zijn in juni en juli niet door de bodem gezakt. Begin juni bereikte de KAS-notering een dieptepunt van € 18,80 per 100 kilo. Sindsdien bleef die prijs onveranderd. Niettemin is KAS nog altijd fors goedkoper dan een jaar geleden. Toen werd € 23,40 per 100 kilo voor deze meststof betaald en kwam er later nog iets bij die prijs op. Dit blijkt uit cijfers van groothandel Triferto.

Lees verder onder de grafiek.

Kunstmestmarkt in balans

Dit jaar zit zo’n prijsstijging er vooralsnog niet in. Handelaren voorzien rustige maanden met stabiele prijzen. De kunstmestmarkt is redelijk in balans. Toch zijn er wel ontwikkelingen die afnemers minder in de kaart spelen. Ten eerste strooien akkerbouwers en veehouders redelijk door. De afzet valt niet tegen, ook al omdat de perikelen rond de droogte door de nattere julimaand wat meer naar de achtergrond zijn gedreven. Ten tweede lijkt de impact van corona af te nemen. Dat is onder meer aan de energieprijzen te zien. Vooral de olieprijs steeg de laatste maanden. Een vat ruwe Brent-olie noteert inmiddels omgerekend bijna € 38. Dat was tijdens de piek van de coronacrisis nog € 18 per vat. Om deze redenen verwacht de industrie dat KAS misschien iets duurder kan worden, maar daarvoor lijkt het echt nog te vroeg. Stabiele prijzen kortom.

Overigens geven handelaren aan dat de afgelopen maanden fors minder vloeibare kunstmest verkocht is. Boeren gaven de voorkeur aan de goedkope korrel. Bovendien gaf vloeibare kunstmest dit droge voorjaar meer risico op verbranding en gewasschade.

De andere meststoffen noteren net als KAS stabiel. Kali 60% blijft steken op een prijsniveau van € 30,20 per 100 kilo; € 3,50 minder dan vorig jaar rond deze tijd.

Lees verder onder de grafiek.

Kali

Het aanbod van kali is nog steeds iets groter dan de vraag, maar dat verschil wordt kleiner. Een nieuwe prijsdaling is mogelijk, maar niet op korte termijn. Tripel superfosfaat noteert ongewijzigd op € 38,20 per 100 kilo. Deze markt is al lange tijd in balans.

Prognose: stabiel.

Meer prijsinformatie over kunstmest vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Brummelaar
Theo Brummelaar Freelance redacteur
Meer over


Beheer