Stabiele noteringen in kalverhandel

12-07 | |
Dit jaar is het aanbod van kalveren nog steeds vrij laag. - Foto: Anne van der Woude
Dit jaar is het aanbod van kalveren nog steeds vrij laag. - Foto: Anne van der Woude

In de kalverhandel zijn afgelopen weken flinke prijsdalingen opgetekend. Vanaf de laatste dagen van vorige week was het merkbaar rustiger, en lijken de prijzen voorlopig de bodem te hebben bereikt.

Er is in een paar weken tijd zo’n € 40 per dier van de noteringen afgegaan. Daarmee is het prijsniveau van vorig jaar ongeveer bereikt. Voor een zwartbont kalf liggen de maximale noteringen tussen € 125 en € 135 per dier.

Lees verder onder de grafiek

Dalende prijzen

In 2021 begonnen de noteringen pas in deze zomerweken te zakken als gevolg van een groter aanbod. Dit jaar is het aanbod van kalveren nog steeds vrij laag, en dat houdt de teruglopende vraag in balans. Maar het lijkt erop dat er nog een toename te verwachten is. Integraties zagen naast de dalende aankoopprijs van kalveren ook de kosten voor voer wat dalen, door goedkoper poeder. De kalveren die nu worden opgezet zijn in een minder gunstige periode van het jaar slachtrijp, waardoor marges naar verwachting onder druk komen te staan.

In Duitsland, belangrijk aanvoerland voor kalveren, wordt deze week ook met gelijkblijvende prijzen gerekend. Voor de zwartbonte kalveren zijn de vooruitzichten wat minder gunstig dan voor de kruislingen, hoewel mesters zich daar ook wel zorgen maken over de gestegen kosten. In Nederland blijft het nog rustig, maar kan een hoger aanbod de noteringen over een aantal weken toch verder onder druk zetten

Prognose: gelijke prijzen.

Meer prijsinformatie over kalveren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur
Meer over


Beheer