Stabiele prijs slachtkoe bij stevige aanvoer en goede vraag naar rundvlees

05-01 | |
Horeca en retail willen hun voorraden rundvlees weer aanvullen, dus de vraag is goed. - Foto: Ronald Hissink
Horeca en retail willen hun voorraden rundvlees weer aanvullen, dus de vraag is goed. - Foto: Ronald Hissink

De aanvoer van slachtkoeien is groot in de eerste week van het nieuwe jaar. De vraag naar rundvlees is goed, vanuit horeca en retail.

De aanvoer van slachtkoeien is groot in de eerste week van het nieuwe jaar. Dat is het algemene beeld dat wordt geschetst. Op de veemarkt in Leeuwarden steeg de aanvoer van slachtdieren met 150 naar 350 dieren totaal. Het effect op de prijs is mimimaal en een koe van O-kwaliteit blijft stabiel genoteerd tussen € 4,25 en € 4,65 per kilo geslacht gewicht.


Goede vraag naar rundvlees

Ook de rechtstreekse aanvoer bij slachterijen is stevig. Hoewel de capaciteit nog niet maximaal is, lijkt het de stroom koeien wel aan te kunnen. Een bijkomend aspect is dat de vraag naar rundvlees in deze week goed is. Voorraden in horeca en retail worden weer aangevuld, waardoor meer rundvlees kan worden afgezet. Volgens cijfers van RVO zakte het aantal slachtingen in de week na kerst tot ruim 4.700. Dat is vergelijkbaar met andere jaren.

Voor dit jaar komt de slachtsector voor een andere uitdaging te staan. De tarieven van de NVWA en personeelskosten zijn dit jaar flink hoger. Dat zal deels voor rekening van leveranciers komen. Nadat alle voorraden weer gevuld zijn, loopt de vraag naar rundvlees terug en dat geeft uiteindelijk druk op de prijzen.

Prognose: eerst nog stabiele prijzen.

Meer prijsinformatie over slachtkoeien en ander rundvee vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur


Beheer