Stabiele prijzen in vlotte blankvleesmarkt

10-01-2020 | |
Foto: Henk Riswick -
Foto: Henk Riswick

Een relatief krap aanbod blankvleeskalveren houdt de prijzen in het zadel.

De weken na de feestdagen zijn er in de blankvleesmarkt altijd wat minder kalveren beschikbaar. Dat is dit jaar niet veel anders dan voorgaande jaren. Vorig jaar stonden de prijzen aan het begin van het jaar al redelijk onder druk vanwege een tegenvallende vraag naar kalfsvlees, maar daar is in de huidige markt geen sprake van. Vooral in Italië en Frankrijk kan voldoende vlees worden afgezet.

Dat er niet overdreven veel kalveren beschikbaar zijn, blijkt ook uit de leeftijd van de kalveren die aan de slachthaken komen. Gemiddeld genomen zijn de dieren rond de 25 en 26 weken oud. Dat is voor de tijd van het jaar heel erg normaal. Handelaren verwachten dan ook niet dat de prijzen vanwege een drukkend aanbod gaan zakken op korte termijn.

Voor een blankvleeskalf in de klasse O+P- wordt nog altijd € 4,54 tot € 4,63 per kilo geslacht gewicht (excl. btw) gerekend. Daarmee blijft de notering iets boven het niveau van een jaar terug staan. Toen maakte de notering in week 2 ook een pas op de plaats, maar leverde de prijs in de weken daarna flink in. Van zo’n prijsdaling komt het dit jaar niet in januari, valt te horen in de markt.

Prognose: stabiele prijzen.

Meer prijsinformatie over blankvleeskalveren en ander vleesvee vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Bussink
Frank Bussink Voormalig redacteur


Beheer