Stabiele prijzen op rustige aardappelmarkt

05-12-2022 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

Er is niet veel reuring op de aardappelmarkt. Het aanbod aardappelen is niet groot waardoor de markt rustig blijft. De dekking bij de fritesfabrieken lijkt goed te zijn, waardoor de handel op de vrije markt klein is. Prijzen zijn zo goed als stabiel.

PotatoNL noteert maandag 5 december op € 22 tot € 26 per 100 kilo (-€ 0,25) voor fritesgeschikte aardappelen. Opvallend is deze week dat de notering voor de Fontane-groep met 75 cent stijgt naar € 22 tot € 25. Er zijn Bintjes verkocht voor € 25 waardoor de bovenkant van de Fontane-groep stijgt. De echt mindere partijen worden niet mee genomen in de noteringen, omdat deze niet voldoen aan de voorwaarden.

Verwerkende industrie

Verder is het ook rustig op de aardappelmarkt in andere West-Europese landen. Het Belgische Belgapom noteerde vrijdag 2 december gelijk voor Fontane en Challenger op € 22,50 per 100 kilo. De Innovator-notering stond vast op € 25. In Duitsland werd ook onveranderd genoteerd op € 22 voor Fontane en Challenger. Voor Innovators bleef de notering op € 26 staan.

De verwerkende industrie draait op volle toeren en heeft voldoende grondstof op contract vastgelegd, zodat voorlopig amper aardappelen hoeven worden bijgekocht. Partijen die weg moeten uit een tijdelijke opslag worden door verwerkers hier en daar opgenomen. Ook partijen met kieming, die niet veel langer kunnen blijven liggen, maken het aanbod tot in ieder geval aan de jaarwisseling voldoende.

Termijnmarkt Leipzig

Op de termijnmarkt in Leipzig klimt het april 2023 contract maandag 5 december naar € 25 per 100 kilo. Overigens is het rustig qua gedane zaken. Vorige week werd gemiddeld 21 contracten per dag verhandeld. Het april 2024 contract staat op € 23,50.

Verder worden de puntjes op de ‘i’ gezet voor de contracten voor oogst 2023. Enkele Belgische verwerkers zijn voor de beurs Interpom in Kortrijk naar buiten gekomen met eerste (indicatie)prijzen. De verwachting is dat Nederlandse verwerkers iets onder de prijs van de Belgische verwerkers zullen uitkomen.

Prognose: prijshoudende stemming.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer