Stabiele sojaprijs door naderend handelscontract

14-01-2020 | |
Foto: AFP
Foto: AFP

De prijzen voor sojabonen zijn redelijk stabiel op de internationale markten, zo vlak voor de ondertekening van de gedeeltelijke handelsovereenkomst tussen de Verenigde Staten en China.

Het zogeheten ‘phase one’-handelsakkoord tussen de VS en China wordt naar verwachting woensdag 15 januari getekend. Maar zolang er nog geen handtekening staat, kan het nog alle kanten uit, zo is gebleken uit het verleden. De spanning neemt af tussen de beide landen, maar het betekent niet dat het conflict is beëindigd. De invoer van Amerikaanse sojabonen door China is in ieder geval hervat. De sojaprijsindex van de International Grains Council (IGC) bewoog de afgelopen handelsdagen rustig en stond 13 januari op 186 punten (januari 2000 = index 100). Daarmee staat de sojabonen prijsindex 6% hoger dan een jaar geleden. De ICG-prijsindex is een maatstaf voor sojaprijzen in de wereld.

Prijsdruk koolzaad

Op de oliemarkt zijn de politieke spanningen tussen India en Maleisië iets afgenomen. Hierdoor staan de prijzen voor palmolie minder onder druk. Officieel is de Maleisische invoer niet verboden in India, maar de autoriteiten hebben lokale exploitanten gevraagd om de aankopen te staken. Als gevolg daarvan daalden de prijzen in Kuala Lumpur. De prijs van koolzaad zet dan ook een stapje terug. Ook op de termijnmarkt in Parijs daalde begin deze week de koolzaadnotering voor het eerst aflopende contract met € 1 naar € 420,50 per ton.

Prognose: stijgende prijzen oliezaden.

Meer prijsinformatie over oliezaden vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer