Stabiele tot hogere prijzen oliezaden

19-11-2019 | |
Foto: ANP -
Foto: ANP

De oogstwerkzaamheden voor sojabonen in de Verenigde Staten zijn voor 91% voltooid. Vergeleken met het vijfjarig gemiddelde loopt het rooiwerk 4% achter rond peildatum 19 november.

Het laatste Wasde-rapport van het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) pakte positiever uit dan verwacht voor soja. De productie van sojabonen is met 2,4 miljoen ton naar beneden bijgesteld op 336,6 miljoen ton, inclusief China. De opbrengsten van sojabonen in India vallen tegen door buitensporig veel neerslag in het regenseizoen. Ook is de oogstverwachting in Canada verlaagd door lagere opbrengsten, wat de prijs ondersteund. De noteringen voor sojabonen schommelen mede daardoor op een hoger niveau vergeleken met voorgaande maanden. De sojaprijsindex van de International Grains Council (IGC) stond begin deze week op 182 punten (jaar 2000 = index 100). Vergeleken met een jaar eerder beweegt de sojaprijsindex op hetzelfde niveau.

Koolzaadprijs vindt weg omhoog

De prijs van koolzaad veert omhoog op de internationale markt, nadat de koolzaadnoteringen een aantal malen de weg omlaag zochten. Oogstwerkzaamheden zijn vertraagd in Canada door winterse weersomstandigheden, wat ook voor een opwaartse prijsbeweging zorgt. Op de Europese markt stijgt de koolzaadnotering voor het eerst aflopende contract (februari) naar € 390 per ton. Daarmee staat de koolzaadnotering € 20 hoger dan in dezelfde periode een jaar geleden.

Prognose: stabiel tot hogere prijs oliezaden.

Meer prijsinformatie over oliezaden vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer