Doorgaan naar artikel

Stabiele varkensmarkt schraagt biggenprijs

Biggen voor export naar Spanje. Dat land, en Italië, nemen momenteel veel minder biggen af.- Foto: Ton Kastermans

Biggen voor export naar Spanje. Dat land, en Italië, nemen momenteel veel minder biggen af.- Foto: Ton Kastermans

De biggenprijzen zijn de afgelopen weken gezakt, maar de stappen omlaag werden wel steeds kleiner.

Begin maart was de DCA BestPigletPrice € 75,50 per big, deze week staat de notering € 12,50 lager. Door stabilisatie van de varkensmarkt werden de stappen omlaag de laatste weken kleiner. De € 0,50 per big die de BPP deze week nog verliest, was volgens sommige handelaren niet nodig geweest.

Aanbod biggen minder groot dan andere jaren

Onveranderd had ook gekund, want de biggen lopen nog altijd goed weg. Daarbij is het aanbod minder groot dan andere jaren in deze periode. Dat en de stabiele varkensmarkt dragen de biggenprijs. Ook Vion zet deze week een kleine stap terug. De notering gaat van € 72 naar € 71,50 per big (€ 65,60 ex btw).

Veel minder biggen naar Spanje en Italië

De export heeft niet meer de weelde van januari/februari. Met name Spanje en Italië ontvangen veel minder biggen. De Duitse en Poolse markt hebben de afgelopen weken wel vlot biggen opgenomen. Vooral in Duitsland zijn leegstaande schuren opgevuld en zijn daarmee extra dieren hier van de markt gehaald. De prijs op de vrije markt ligt echter € 15 tot € 20 lager dan begin dit jaar.

Biggen gaan nu volgens exporteurs onder € 80 weg. En daarbij maakt de koppelgrootte veel uit. Biggen in samengestelde vrachten van meerdere koppels brengen € 3 tot € 5 per dier minder op dan biggen in grote groepen.

Nu de varkensprijs omlaag gaat, zal de prijsdruk op de biggenmarkt ook weer toenemen is de brede verwachting in de markt. Het belangrijkste daarbij is volgens handelaren dat de biggen hun weg blijven vinden.

Prognose: Prijsdaling.

Meer prijsinformatie over biggen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin