Doorgaan naar artikel

Stabiliteit kuikenmarkt wordt gekoesterd

Foto: Mark Pasveer premium

Foto: Mark Pasveer

De kuikenmarkt is net als afgelopen weken rustig en in balans.

Alle slachterijen hebben hun planning goed op orde en ze slachten wat ze nodig hebben. Er is nauwelijks sprake van overschotten en de kleine beetjes die over zijn, worden door een ander ook weer vlot opgenomen. Daarbij wordt datgene dat geslacht wordt ook verkocht en dezelfde week nog opgehaald. Een soepele, stabiele markt waar het aan doorstroming niet schort en er geen voorraden ontstaan.

De samenstellers van de Barneveldse notering voor vrije kuikens waren er deze week dan ook snel uit; de notering blijft ook komende week staan op € 1,13 tot € 1,15 per kilo levend gewicht.

De Belgische notering voor vrije kuikens loopt wel op. Deze week noteert Deinze € 1,22 tot € 1,24 per kilo levend gewicht. Dat is € 0,02 hoger dan vorige week. De mutatie wekt de verbazing van sommige Nederlandse slachterijen. De vleeskuikenmarkt reageert daar krachtiger op het traditionele dipje in de aanvoer na de vakantie.

Slachterijen houden niets over

In Nederland bewaart men de rust, omdat er over een paar weken ook weer meer aanvoer komt. Het is een bewuste keuze. ‘Met dat gegeven in het achterhoofd wil je jezelf niet in de voet schieten door afnemers weg te jagen’, klinkt het. Hoewel het geslachte product nu goed wegloopt en slachterijen niets overhouden, durven ze niet meer geld te vragen. Een paar weken geleden, in de vakantieperiode, was er zelfs even sprake van prijsdruk. De noteringen zijn toen blijven staan, en evenmin is er volgens slachters nu de ruimte voor een beweging omhoog.

De Belgische contractprijs beweegt mee met de notering van de vrije kuikens. De ABC-prijs stijgt komende week € 0,01 en komt daarmee op € 1,20 per kilo levend gewicht. In ons land komt er naar verwachting niets bij, maar blijven de contractnoteringen van de slachterijen hun vlakke koers houden. Als dat gebeurt, blijft Clazing op € 1,14 staan, houdt Esbro op € 1,10 vast en blijft Jan van Ee daar net € 0,01 onder. De VCN zou dan een koers van € 1,07 per kilo voortzetten.

Prognose: stabiele prijs.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Jacco Keuper

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin