Staf en Stikstofclaim: LNV houdt informatie voermaatregel achter

11-08-2020 | Laatste update op 29-04 | |
Geesje Rotgers van Agrifacts (links) met advocaten tijdens het eerder aangespannen kort geding over de veevoermaatregelen waarmee het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) de stikstofuitstoot terug wil dringen. - Foto: ANP
Geesje Rotgers van Agrifacts (links) met advocaten tijdens het eerder aangespannen kort geding over de veevoermaatregelen waarmee het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) de stikstofuitstoot terug wil dringen. - Foto: ANP

Stichting Agrifacts (Staf) en Stikstofclaim (SCC) zeggen dat het ministerie van landbouw informatie over de voermaatregel achterhoudt.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) zegt dat alle informatie omtrent de onderbouwing van de eiwitnormen in de voermaatregel aanwezig zijn, maar Stichting Agrifacts (Staf) en Stikstofclaim (SCC) zijn het daar niet mee eens. Volgens planning gaan de beide partijen woensdagmiddag om tafel, als ze het wel eens kunnen worden over de voorwaarden waaronder de ontmoeting plaatsvindt.

Staf en Stikstofclaim willen transparantie voermaatregel

De agrarische stichtingen willen transparantie rondom de omstreden veevoermaatregel. Het ministerie van LNV heeft daarvoor een stapel met rapporten, cijfers en toelichting op internet gezet. Volgens Staf en SCC strooit het ministerie hiermee ‘zand in de ogen van de samenleving’, zo schreven ze maandagavond in een persbericht, in een reactie op de Kamerbrief van die middag.

Staf en SCC zijn ervan overtuigd dat het ministerie belangrijke informatie achterhoudt. De kritiek van de agrarische stichtingen richt zich op twee onderdelen van de onderbouwing van de stikstofmaatregel: de cijfers die de basis vormen voor de eiwitnormen per grondsoort-intensiteitsklassen en de gebruikte rekenmethode.

Rekenmethodiek

Over deze laatste zei een vertegenwoordiger van het ministerie bij de rechter in Den Haag dat de rekenmethodiek niet is vastgelegd. In antwoorden op Kamervragen ontkent minister Carola Schouten dat. Een woordvoerder van het ministerie noemt dit een ‘nuanceverschil’ en verwijst naar de toelichting op de regelgeving, die twee dagen voor het kort geding door LNV online is gezet. “Daarin staat welke aannames zijn gehanteerd, om op basis van de CBS-data tot normen te komen.” Omdat de klagende stichtingen de informatie niet genoeg achten, heeft LNV aangeboden om de rekenmethodes toe te lichten.

Eiwitgehaltes

Met die data, afkomstig uit het CBS-rapport over de mestproductie van 2018, kunnen Staf en SCC alsnog niks, zeggen ze. Die claim laat woordvoering van LNV bij de boerenstichtingen. “LNV is van mening dat dit wel kan en benut daarvoor info van zowel het CBS als WEcR”. Het Wageningse rapport gaat in op eiwitgehaltes in het rantsoen voor drie klassen van kg melkproductie per hectare en drie grondsoorten.

Vervolggesprek

Woensdagmiddag is naar alle waarschijnlijkheid het gesprek over de onderbouwing op het ministerie. De partijen zijn het dinsdagmiddag echter nog niet eens over de voorwaarden. Stikstofclaim en Staf laten weten dat ze het gesprek plaats willen laten vinden onder ‘Chatham house rules’. Dat houdt in dat de inhoud van het gesprek gedeeld mag worden, maar dat de naam van de bron of überhaupt de namen van de aanwezigen hierbij niet genoemd worden. De minister heeft in haar Kamerbrief van maandagmiddag toegezegd een verslag van het gesprek te publiceren. Staf en SCC vermoeden dat het ministerie de berichtgeving ‘verdergaand aan banden wil leggen’.

van Rooijen

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.