Doorgaan naar artikel

Staf en stikstofclaim willen uitstel voermaatregel

Foto: Canva / Herbert Wiggerman

Foto: Canva / Herbert Wiggerman

Stichting Agrifacts (Staf) en Stikstofclaim (SCC) onderzoeken juridische mogelijkheden om de ingangsdatum van de voermaatregel op te schorten, zegt voorzitter John Spithoven van Staf.

Donderdagochtend 29 juli troffen beide stichtingen het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit bij de rechter in Den Haag. Daar is afgesproken dat de partijen binnenkort om tafel gaan om de onderbouwing van de veevoermaatregel toe te lichten. “Daar zouden we donderdagmiddag van horen, maar vooralsnog zijn Staf of SCC niet benaderd.”

Staf en SCC: stel voermaatregel uit

De beide organisaties overwegen om bij de voorzieningenrechter te vragen om uitstel van de voermaatregel, zolang er geen transparante en controleerbare onderbouwing is. Volgens Spithoven is het doel niet om met uitstel afstel af te dwingen. “We willen graag dat deze maatregel goed onderbouwd is, dat zonder gevolgen voor dierenwelzijn of gezondheid de benodigde stikstofwinst juridisch houdbaar behaald wordt.”

LTO: trek voermaatregel in

LTO Nederland zegt in een reactie dat het goed is dat de berekening nu opnieuw navolgbaar en transparant wordt uitgevoerd en richting de sector inzichtelijk wordt gemaakt. “Juist omdat het ministerie zelf altijd met uitvoerbaarheid en borging schermt als belangrijkste fundamenten van beleid.” Liever dan een doorrekening heeft LTO nog dat het ministerie de voermaatregel terugtrekt. “Deze maatregel staat symbool voor regelzucht, micromanagement en detailregelgeving.”

Beheer
WP Admin