Staghouwer zet geen stempel

07-09 | |
Braakman
Jan Braakman Redacteur
Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

Op de dag dat hij het einde van de derogatie voor de Nitraatrichtlijn aankondigde, schreef Henk Staghouwer ook zijn ontslagbrief.

Met zijn ontslag vertrekt een landbouwminister die er maar niet in slaagde zijn eigen stempel op het landbouwbeleid te zetten. De ChristenUnie-minister besloot zondag definitief zijn carrière als minister te beëindigen. Hij komt ongetwijfeld samen met Jan Odink, Haijo Apotheker en Co Verdaas in het rijtje van meest vergeten bewindslieden op landbouw van de 21e eeuw.

Onmogelijke klus

Staghouwer werd bij aanvang van zijn ministerschap opgezadeld met een bijkans onmogelijke klus: haal de derogatie binnen, schets een goed perspectief voor de landbouw en maak werk van de kringlooplandbouw. En alles liefst binnen een jaar.

De pers was kritisch op de minister, vooral omdat zijn optreden in het parlement en in Brussel zacht gezegd weinig overtuigend was. Het lag vast niet aan zijn inspanningen en goede bedoelingen, maar wel aan zijn presentatie.

Het vertrek van Staghouwer zal niet leiden tot een verandering van beleid

De Tweede Kamer sprak dinsdag warme woorden over de afgetreden minister; al kun je vraagtekens zetten bij de oprechtheid van de volksvertegenwoordiging: toen Staghouwer nog in functie was, was de bejegening in het parlement eerder kil dan warm.

Het vertrek van Staghouwer zal niet leiden tot een verandering van beleid. Er komt hoogstens een hapering in de voortgang. De perspectievenbrief, die boeren een nieuw verdienmodel moet bieden, was al een paar weken vertraagd. Staghouwer zal zijn stempel er niet meer op zetten, al is de inhoud voor het overgrote deel onder zijn verantwoordelijkheid tot stand gekomen.

Zelfreflectie

Dat Staghouwer uiteindelijk zelf de stekker eruit heeft getrokken getuigt van moed. Hij is geen politicus die kost wat het kost op zijn plek blijft. Hij heeft een persoonlijke afweging gemaakt, die alleen maar te respecteren valt. Hij heeft zelfreflectie getoond, een eigenschap waar andere politici zich aan zouden kunnen spiegelen.Beheer