Stagnerende handel en lagere prijzen door corona

12-03-2020 | |
Foto: Ronald Hissink
Foto: Ronald Hissink

Door corona-gerelateerde maatregelen verloopt de handel op de zuivelmarkt steeds moeizamer.

Veel bedrijven beperken hun inkopen omdat ze niet goed meer weten wat ze moeten inkopen en hoeveel. Daarbij komt dat het transport binnen Europa steeds moeizamer verloopt, waardoor veel product naar andere bestemmingen moet worden geleid. Het gevolg is dat nagenoeg alle producten stevig in prijs dalen en ook onverkocht product zich ophoopt.

Problemen op weimarkt

Het meest voelbaar lijken de problemen op de weimarkt. Vorige week werd weiconcentraat nog verkocht voor zo’n 12 cent per kilo droge stof, nu gaat het weg voor alles tussen de 10 en 0 cent, zo valt te horen. Ook de opnamegrens van de varkenshouderij en veel vergisters lijkt bereikt. Afnemers ver weg zijn nu vaak de laatste hoop. Door de stagnatie bij de afzet moet ook de spotmelkprijs een forse veer laten. Volgens velen tussen de 5 en 6 cent per kilo, maar de spreiding in prijzen is groot. Room en concentraat zijn eveneens flink goedkoper.

Kaas valt mee

Bij de kaas lijkt de prijsdaling relatief gezien nog mee te vallen. Foliekaas noteert volgens de berichten tussen de € 2,91 en € 2,93 per kilo.

Iedereen zet zich schrap

Handelaren vinden het moeilijk te zeggen waar het de komende tijd heen gaat. Keert de rust spoedig terug, of wordt de chaos nog groter? Feit is dat iedereen zich schrap zet. Op veel plaatsen is een deel van het personeel naar huis gestuurd, en waar met fysiek product wordt gewerkt, zijn strenge hygiënemaatregelen ingesteld.

Prognose: dalende prijzen

van der Horst
Klaas van der Horst Voormalig redacteur
Meer over


Beheer