Stalbezetting Vlaanderen ‘achterhaald en werkt averechts’

13-11-2019 | Laatste update op 21-02 | |
Foto: ANP - Foto: "GAIZKA IROZ"
Foto: ANP

Circa 80 dierenactivisten hebben zaterdag actie gevoerd bij een eendenhouderij in West-Vlaanderen. Een achterhaalde actie, volgens het Vlaamse ministerie. De eenden raakten gestrest, 183 gingen dood.

Zaterdag 9 november hebben zo’n 80 dierenactivisten van Animal Resistance actie gevoerd tegen een eendenhouderij in Bekegem, West-Vlaanderen. Circa 40 actievoerders ketenden zich vast aan de hokken van de eenden en eisten per direct sluiting van het bedrijf. De beelden van de omstandigheden op de boerderij werden live gedeeld op sociale media.

“Nadat we de beelden van de kooien, de bedrade ondergrond waarop deze dieren moeten leven en de tientallen dode en gewonde eenden hadden gezien, waren we allemaal erg van slag”, verklaarde Animal Resistance.

De activisten zouden meerdere keren geprobeerd hebben met de minister van dierenwelzijn Ben Weyts in contact te komen. Die zou geen reactie hebben gegeven.

Lees verder onder de tweets

Stress in stal wordt eenden fataal

Eigenaar Filip Callemeyn van het bedrijf is er kapot van. “De stress die de zogenaamde dierenvrienden veroorzaakt hebben, is dodelijk. Als zo’n massa mensen in witte pakken plots met veel lawaai binnenstormt in de stal en continu foto’s neemt met flitslichten, raken de dieren in paniek. Ze proberen te vluchten en in die chaos vertrappen en verwonden ze elkaar tot bloedens toe. Die verwondingen zijn nog het minste, dat komt een eend wel te boven. Maar het is de stress die hen uiteindelijk te veel wordt”, vertelt Callemeyn bij Focus-WTV.

De eendenhouder zag zich dan ook genoodzaakt om ook de 300 overlevende eenden te laten slachten: “De kans is klein dat ze in leven blijven.”

Emotionele schade

De eigenaar is in shock. “Ons financieel nadeel voor deze actie zal wellicht een veelvoud zijn van de aanvankelijke € 20.000, maar dat is zeker niet het belangrijkste. De shock en het dierenleed dat deze mensen veroorzaakt hebben, is vele malen erger. De dieren hebben enorm afgezien”, vertelt Callemeyn tegen nieuwsblad HLN.

De eendenhouder is vastberaden om een klacht en schadeclaims in te dienen tegen Animal Resistance. “Dit gaat te ver. De bezetting van mijn eigendom en het besef dat ze hier weken geleden ook ’s nachts hebben rondgewandeld, dat is zeer pijnlijk. Ik ga zeker verdere stappen nemen.”

Achterhaalde actie

In Vlaanderen is dwangvoederen vanaf 2023 verboden. De eendenhouderij in Bekegem is de laatste foie gras-producent in Vlaanderen. De dierenactivisten willen dat het bedrijf per direct sluit, maar zij zouden zich volgens de minister van dierenwelzijn Ben Weyts beter kunnen richten op Wallonië en Frankrijk. Daar geldt nog geen verbod.

Ook klagen de activisten over de ‘kleine’ kooien van de eenden. Volgens de regels is dat onterecht. De klassieke ‘legbatterijen’ zijn sinds 2012 verboden in Europa. Verrijkte (individuele) kooien zijn wel toegestaan. Weyts wil echter dat de verrijkte kooien voor legkippen verboden worden. In Nederland wordt de verrijkte kooi voor legkippen vanaf 2021 verboden. Koloniehuisvesting blijft wel toegestaan.

Arrestaties

De Belgische politie was snel ter plaatse om de stalbezetting ten einde te brengen. De vastgeketende activisten kregen het bevel hun ID-kaarten te tonen en naar buiten te komen. Toen ze dat weigerden, werd overgegaan tot arrestatie. Tegen de avond was de rust wedergekeerd.

Foie gras wordt gemaakt door eenden en ganzen dwangmatig te voeren, zodat zij extreem vervette levers ontwikkelen. In verscheidene landen – zoals Frankrijk, België en Spanje – wordt het product gezien als een delicatesse. Maar in sommige landen is het omstreden en zelfs tijdelijk verboden, zoals in Californië.

Stalbezetting Boxtel

Vorige week moesten 67 dieractivisten – die verantwoordelijk zijn voor de stalbezetting in Boxtel – voor de rechter in Den Bosch verschijnen. Zij kregen een geldboete van € 300 en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 weken opgelegd.

Boeren en boerenorganisaties waarschuwden collega’s voor nieuwe stalbezettingen, aangezien de rechtszaak veel sympathisanten trok van de actievoerders. Verscheidene boeren reden controlerondes langs collega’s.

Lees ook: Boeren blijven waakzaam en actiebereid

Essink
Stefan Essink Voormalig redacteur


Beheer