Doorgaan naar artikel

Stalbrand voorkomen door meten temperatuur installatie

Foto: ANP

Foto: ANP

Afwijkingen in de elektrische installatie zijn vaak de oorzaak van stalbranden.

Uit gegevens van Achmea blijkt dat bij jaarlijkse elektrokeuringen bij een op de drie installaties thermografische afwijkingen worden aangetoond. Met thermografische afwijkingen worden afwijkende temperaturen in elektrische installaties bedoeld.

Meterkast

Dit bleek tijdens een webinar over brandveiligheid, georganiseerd door Taskforce Toekomstbestendige stallen. Wanneer er thermografische afwijkingen worden aangetoond, is dat bij drie op de vijf gevallen in de meterkast. Belangrijkste oorzaken zijn stof en vuil en achterstallig onderhoud aan de installatie (beide 35%). Foute montage en hoge ammoniakconcentraties (beide 15%) hebben een minder grote invloed.

Temperatuurschommelingen in de elektrische installatie zijn op te sporen met behulp van sensoren. Deze zijn met name belangrijk in de meterkast, maar kunnen ook in kabelgoten geplaatst worden. Het Stal Elektra Alert van Vion, StarFarmers, Connecting Agri&Food en PinCAgro is een sensorsysteem dat temperatuurschommelingen in de meterkast monitort en alarm geeft als voorafgestelde waardes overschreden worden. Aandachtspunt voor de gebruikers is de levensduur van de batterijen. De sensoren kunnen lange tijd werken op een batterij, maar deze moeten wel tijdig vervangen worden. Het systeem wordt sinds kort getest bij 23 varkenshouders.

Naast dit systeem is er ook een sensorssysteem van het bedrijf YokoGawa verkrijgbaar. Hierbij liggen glasvezelkabels door onder andere kabelgoten, voer- en ventilatiesystemen waarmee temperatuurschommelingen in elektriciteitskabels en apparatuur worden waargenomen.

Beheer
WP Admin