Doorgaan naar artikel

Start-up die dierlijk eiwit uit planten haalt naar de beurs

De start-up Moolec, die met behulp van genetische modificatie planten dierlijke eiwitten kan laten maken, gaat naar de beurs door middel van een zogenoemde SPAC-deal.

Mede-oprichter Henk Hogenkamp van Moolec. - Foto: Misset premium

Mede-oprichter Henk Hogenkamp van Moolec. - Foto: Misset

De start-up Moolec, die met behulp van genetische modificatie planten dierlijke eiwitten kan laten maken, gaat naar de beurs door middel van een zogenoemde SPAC-deal.

Voor de beursgang is Moolec een overeenkomst aangegaan met LightJump Acquisition Corp. Dit is een Special Purpose Acquisition Company (SPAC), een lege vennootschap zonder activiteiten die geld bijeenbrengt voor de overname van start-ups waarmee zehet bedrijf vervolgens naar de beurs gaat.

Moolec houdt zich bezig met het ontwikkelen van dierlijke eiwitten in planten. Het bedrijf past de genetica van planten zodanig aan dat ze als kleine ‘fabriekjes’ dierlijke eiwitten gaan maken. De opbrengst van de beursgang wordt gebruikt voor R&D, het krijgen van goedkeuring van de regelgevende instanties en het versnellen van het op de markt brengen van de eerste twee producten: chymosin, een rundereiwit dat gebruikt wordt bij het maken van kaas, en een voedingsolie die gamma-linolzuur bevat.

Verkrijgbaar in delen EU

Volgens Moolec zijn beide producten, die gemaakt worden door genetische gemodificeerde saffloerplanten, goedgekeurd door de regelgevende instanties in de VS. Het bedrijf richt zich op Noord-Amerika, aangezien GMO daar minder een bezwaar is. Toch gelooft het dat, zo zei de CEO tegen Foodnavigator, dat er een kans is dat de producten in delen van de EU verkocht kunnen gaan worden.

Bekijk ook een interview met mede-oprichter Henk Hogenkamp van Moolec in deze video.

Uiteindelijk wil het bedrijf toe naar een combinatie van dierlijke en plantaardige eiwitten. Bijvoorbeeld een soja-eiwitisolaat dat ook rundereiwit dat niet afkomstig is van dieren bevat en zo gebruikt kan worden in vleesvervangers. Door het rundereiwit verbetert de smaak en textuur van de vleesvervanger.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin