Skip to content

Start-up ontwikkelt vegan drankje van aardappelen

Updated on:
Nieuws
Eiwittransitie
Foto: Canva premium

Foto: Canva

De Zweedse start-up Veg of Lund heeft een vegan drink op basis van aardappelen ontwikkeld.

De plantaardige melk is onder het merk Dug onlangs voor het eerst beschikbaar gekomen in het Verenigd Koninkrijk via Amazon, en is sinds mei op de Zweedse markt te koop. Naar eigen zeggen is het ’s werelds eerste plantaardige zuiveldrank op basis van aardappelen.

Drie varianten aardappelmelk

De plantaardige melk bestaat voor het grootste deel uit water. Het zuivelalternatief bevat naast aardappelen ook erwteneiwit, maltodextrine, cichoreivezels, koolzaadolie en natuurlijke smaakstoffen. De alternatieve zuivel is ook verrijkt met vitamines, waaronder D, B12 en foliumzuur. Dug heeft momenteel drie varianten aardappelmelk. Het percentage aardappel is in twee soorten, de barista variant en de ongezoete variant, 9%. In de andere variant, de original, is het percentage aardappel 6%.

Gepatenteerde emulsietechnologie

De wortels van de start-up liggen in de Universiteit van Lund, waar een gepatenteerde emulsietechnologie werd ontwikkeld om aardappelen te gebruiken voor een vegan drink. Volgens de producent onderscheidt de aardappeldrank zich van andere plantaardige zuivelalternatieven door duurzaamheid. Het merk claimt onder andere de helft van het land nodig te hebben dat voor havermelk wordt gebruikt en 56 keer minder water gebruiken dan de hoeveelheid die voor amandelmelk wordt gebruikt.

Nieuwe plantaardige grondstoffen

Voedingsbedrijven zijn op zoek naar nieuwe plantaardige grondstoffen om vegan producten van te maken. Onlangs introduceerde Nestlé in Nederland de eerste vegan drink op basis van gele erwten. In Nederland zijn de meeste plantaardige zuivelalternatieven op basis van soja, haver en amandelen.

Lees ook: Plantaardig melkalternatief met ananas en kool

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin