Start-up VanBoven scant 1.000 hectare broccoli

10-03-2021 | |
De drones van VanBoven kunnen een goudmijn van gigabtyes aan akkerdata bij elkaar fotograferen. - Foto: VanBoven
De drones van VanBoven kunnen een goudmijn van gigabtyes aan akkerdata bij elkaar fotograferen. - Foto: VanBoven

Na een succesvol testjaar gaat start-up VanBoven alle Nederlandse broccolivelden van Albert Heijn monitoren voor betere oogstramingen. Bakker Barendrecht en de AH-telers zien voldoende winst in het preciezer maken van de aanvoervoorspelling met behulp van drones.

Zomaar in een week met 20% meer of minder broccoli zitten dan voorzien, is nu nog aan de orde van de dag. Ook de kwaliteit blijkt niet steeds uit te pakken zoals door telers vooraf ingeschat. Dat kan een teler en een product minder aantrekkelijker maken voor de afnemer. Die moet zich dan immers verderop in de keten logistiek en verkooptechnisch in bochten wringen om een teveel toch kwijt te kunnen raken. Of om bij een tekort niet met lege schappen te komen zitten.

Langer van tevoren preciezer weten wat op je afkomt is dus geld waard en dat is exact de belofte die start-up VanBoven in de markt zet. Een belofte die niet alleen in de keten voor de afnemer geld waard is, maar ook op het veld voor de teler. Die kan met minder oogstrondes flink besparen op arbeid en een uniformer en beter bewaarbaar product oogsten.

Onze dienst is een goede aanvulling op de ervaring van een teler, maar zeker geen vervanging.

Professionele dronepiloten

Een van de stappen die VanBoven nam sinds twee jaar geleden de eerste drones boven de broccoli vlogen, is dat het vliegen met de fotograferende drones wordt uitbesteed aan derde partijen. Bas Nootebos, een van de drie eigenaren: “De teler zelf een drone laten kopen en verantwoordelijk maken voor het maken van de foto’s, bleek in de praktijk van een drukke teelt niet goed te werken. Het schoot er te vaak bij in. Ook de kwaliteit van de beelden is beter als een professioneel dronebedrijf met professionele apparatuur aan het werk is.”

Per perceel honderden kleurenfoto’s

Die kwaliteit is een absolute randvoorwaarde om echt waardevolle data te krijgen voor de beste oogstvoorspelling en -planning. Per perceel worden honderden kleurenfoto’s in hoge resolutie gemaakt. Eerst kort na de planting en enkele weken voor de oogst nog een paar keer. “Dat zijn dus miljoenen broccoli’s die we detecteren en analyseren. Dát is het echte werk voor VanBoven. Hoe dan ook houdt de teler een sleutelrol in de teelt. Onze dienst is een goede aanvulling op de ervaring van een teler, maar zeker geen vervanging.”

Potentiële goudmijn voor de teler

Per perceel worden honderden kleurenfoto’s in hoge resolutie gemaakt. – Foto: VanBoven

Al die gigabytes aan akkerdata vormen in de eerste plaats een potentieel goudmijntje voor de teler. In het geval van een gesloten keten als die van Bakker Barendrecht en de vaste Albert Heijn-telers, is het delen van die data een kwestie van gezamenlijke winst. Alle partijen hebben er baat bij om die eigen keten van teelt tot in het winkelschap te verbeteren. Hoe ze die winst onderling verdelen, is een heel ander gesprek dan tussen losse telers en losse afnemers.

Bloemkool volgende horde

VanBoven Drones werd eind 2018 opgericht door Kaz Vermeer, Bas Nootebos en Eric Verhoeff. Vermeer studeerde werktuigbouwkunde aan TU Delft en Nootebos studeerde daar lucht- en ruimtevaarttechnieken. Verhoeff studeerde aan Wageningen UR en haalde masters in hydrologie en geo-ict. Hun bedrijf heet niet voor niets VanBoven. Data verzamelen vanuit de lucht met drones was de basis.

“De focus ligt niet op die drones, maar op de data en de analyse. Bloemkool bijvoorbeeld is de volgende horde waar we met een paar grote telers overheen willen. Daar is oogstvoorspelling ook lastig. Vanuit de lucht zie je niet genoeg, vanwege het blad over de kool. Dan moet de dataverzameling vanaf de grond. Gewoon door een mannetje of vanaf een robotkarretje, daar kijken we ook naar.”

Wijn, graan en mais

Concurrentie is er op de groentemarkt volgens Nootebos niet zoveel. In Frankrijk worden in wijngaarden experimentele oogstvoorspellingen gedaan. “In Amerika zijn ze in de weer met de grote gewassen, zoals graan en mais, maar niet met groenten. Voor broccoli zijn we in Amerika, maar ook in Spanje, wel contacten aan het leggen.”

Het gaat in die andere landen om andere broccolirassen en andere teeltsystemen, en natuurlijk ander weer. Dus zullen de Hollandse algoritmes niet zonder aanpassingen kunnen worden ingezet. Desalniettemin zien de mannen van VanBoven een toekomst tegemoet waarin ze wereldwijd telers en afnemers van broccoli helpen om hun producten beter te produceren en vermarkten.

Lees ook: Vliegende robot geeft oogstvoorspelling aardbei

Prijsinformatie over vollegrondsgroente vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

van der Scheer


Beheer