Start veiling Tholen: breed aanbod, hoge prijzen

08-06 | |
Handelaren bekijken de aardappelen die geveild gaan worden. - Foto: Roel Dijkstra
Handelaren bekijken de aardappelen die geveild gaan worden. - Foto: Roel Dijkstra

Behalve Doré, Première, Frieslander en Nicola ook Eigenheimer, Colomba en Allegria voor de klok.

De eerste veiling van nieuwe aardappelen van het Zeeuwse eiland Tholen, de Alvantho’s, werd gekenmerkt door een breed aanbod en vrij hoge opbrengsten. De primeurs kwamen op de veiling in Sint-Annaland in een ongebruikelijk breed aanbod, want behalve Doré, Première, Frieslander en Nicola, kwamen er ook al Eigenheimer, Colomba en Allegria voor de klok.

Hoge prijzen

Doré haalde een startnotering van € 95,10 per 100 kilo aan de bovenkant. Dat is in jaren niet gehaald. Ook de overige rassen haalden behoorlijk hoge scores in vergelijking met die van voorgaande seizoenen. De veiling werd vanwege de nog geldende corona-beperkende maatregelen bijgewoond door een kleiner gezelschap dan anders, maar kon online gevolgd worden door belangstellenden. Vorig jaar is dat voor het eerst zo gedaan en dat is goed bevallen.

Vroeg gepoot

Veilingmeester David Hage vertelde dat de veiling van de primeurs een dag eerder is gestart dan vorig jaar, maar dat een veel vroegere begindatum aanvankelijk in het verschiet lag. Er kon namelijk bijzonder vroeg gepoot worden. De periode met lage temperaturen in april en mei heeft vervolgens geleid tot flinke vertraging in de teelt op de koude grond. Door een deel van de aardappelen onder plastic folie te houden, is er nu toch voldoende volume aangevoerd om te kunnen veilen, een bescheiden 47 ton.

Hage verwacht een goed seizoen, zeker nu de horeca de deuren weer opent. Volgens Hage belooft het een goed groeiseizoen te worden, de vooruitzichten voor de korte termijn zijn althans prima. Gunstig is ook, zo signaleert hij, dat de retail de bakens verzet en jaarrond een Nederlands product in de winkels wil hebben.

Eerste kistje aardappelen voor het goede doel

Het eerste kistje aardappelen, van 20 kilo, Planet Proof geteeld overigens, werd in Tholen geveild voor een goed doel. De Sint-Annalandse aardappelinkoper Johan Slager drukte namens de Tilburgse aardappelgroothandel Jansen-Dongen direct af toen de klok ging lopen. De inzet met € 1.750 werd verdubbeld door Jumbo supermarkten. Ook de coöperatieve veiling Alvantho deed een duit in het zakje en zo kwam het totaalbedrag op maar liefst € 4.000 uit voor het Epilepsiefonds.

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.