Skip to content

Start Waalse suikerfabriek jaar uitgesteld

Updated on:
Akkerbouw
Nieuws
Foto: ANP

Foto: ANP

De bouw van de nieuwe suikerfabriek door de CoBT in Wallonië gaat later van start dan gepland. Het plan was dat de verwerking van suikerbieten van start zou gaan in september 2022.

De algemene vergadering van de CoBT stemde er mee in om dat een jaar uit te stellen naar september 2023. De coöperatie voert als reden aan dat de onderhandelingen met de banken over externe financiering meer tijd kosten dan gedacht, meldt de Belgische website L’Echo, dat verslag doet van de ledenvergadering. De leden gingen ook akkoord met de verdere uitvoering van het plan.

€ 200 miljoen nodig als externe financiering

De Coopérative des Betteraviers Transformateurs (CoBT) wil een nieuwe suikerfabriek bouwen in Feluy in de gemeente Seneffe in Wallonië. Inmiddels hebben 1.400 bietentelers zich aangesloten bij de coöperatie. Zij gaan tien jaar lang samen 1,625 miljoen ton bieten per jaar leveren. De coöperatie heeft inmiddels een eigen vermogen toegezegd gekregen van € 134 miljoen. Er is nog € 200 miljoen nodig als externe financiering. Daarover wordt onderhandeld met banken.

Suikerfabriek wordt hypermodern

Volgens coördinator Benoît Haag wordt de fabriek hypermodern. “Onze productiekosten geven ons een concurrentievoordeel van € 30 tot € 80 per ton suiker in vergelijking met de concurrentie”, zei Haag op de ledenvergadering. De suikerprijs lag in december vorig jaar in de EU gemiddeld op € 342 per ton.

Voor die 1,625 miljoen ton bieten is ongeveer 18.000 hectare bieten nodig. Die worden dan geteeld in Wallonië, Vlaanderen en Noord-Frankrijk. De CoBT wil volgend jaar de eerste steen leggen. De bouw duurt ongeveer twee jaar.

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin