Skip to content

Steeds meer bedrijven exporteren naar de VS

Updated on:
Handel
Nieuws
Foto: ANP - Foto: Remko de Waal

Foto: ANP

Een groeiend aantal bedrijven exporteert naar de Verenigde Staten.

Vorig jaar verhandelden bijna 9.000 bedrijven goederen in de VS, ruim een kwart meer dan in 2015. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Nederland kwetsbaarder voor handelsconflict

Door de groei is Nederland kwetsbaarder geworden voor een verder oplaaiend handelsconflict van de EU met de Amerikanen, zegt een woordvoerster van het statistiekbureau. Het aantal exportbedrijven is sowieso toegenomen, maar niet zo snel als het aantal bedrijven dat actief is in de VS.

“Maar een conflict tussen de VS en China kan zowel positieve als negatieve gevolgen hebben”, nuanceert de zegsvrouw. “Als de VS minder exporteert naar China, kunnen wij die handel overnemen. Maar als China bijvoorbeeld onze chemische producten gebruikt voor medicijnen die naar de VS gaan, en daar komt een heffing op, dan ondervinden wij daar ook de nadelen van.”

7 op de 10 bedrijven die handelen met de VS zijn actief in de handel, de industrie of de bouw.

Europese landen belangrijkste bestemming

Europese landen blijven de belangrijkste exportbestemming voor Nederlandse bedrijven. België, Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk staan bovenaan de lijst, gekeken naar het aantal ondernemingen dat daar spullen verkoopt. De VS staan ondanks de snelle groei van de afgelopen jaren op de 13e plek, China op de 27e.

Snel delen

Afbeelding
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin