Steeds meer bewijs voor Russische graanplundering

28-06 | |
Foto: Vladimir Shtanko
Foto: Vladimir Shtanko

De bewijzen stapelen zich op dat Rusland systematisch graan en andere producten van Oekraïense boeren steelt in bezet gebied. Dat concludeert de Britse omroep BBC News.

De BBC sprak met boeren in Oekraïne en heeft satellietbeelden en maritieme informatie geanalyseerd om te onderzoeken waar het graan naartoe gaat. Zo kon bijvoorbeeld uit gps-gegevens van gestolen vrachtwagens worden afgeleid waar het graan naartoe ging.

Satellietbeelden van vrachtwagens

Daarnaast zijn er satellietbeelden van een rij van meer dan 350 vrachtwagens die de Krim binnenrijden. Dat zijn niet alleen lege vrachtwagens die de Russische troepen hebben bevoorraad, concludeert de BBC. Het ligt volgens het verslag van de Britse omroep voor de hand dat een deel van de vrachtwagens graan of zonnebloempitten van Oekraïense boeren vervoert.

Mengen met Russisch graan

Ook zijn er beelden van vrachtwagens bij een graanterminal aan het spoor in de stad Dzhankoy in het noorden van de Krim. Op deze beelden zijn ook goederentreinen te zien. Deze treinen rijden daarna naar de havensteden Kerch of Sebastopol. Vervolgens wordt het graan in kleine schepen verder vervoerd naar Rusland om daar te worden gemengd met Russisch graan in grote bulkcarriers.

Voorzien van Russische exportcertificaten gaat het graan uiteindelijk naar Syrië of Turkije. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken zegt tegen de BBC dat dat laatste is onderzocht en dat er voor verscheping naar Turkije geen bewijs is.

Azov Concord

Het Turkse staatspersbureau AA maakte vorige week wel melding van het Turkse vrachtschip Azov Concord dat sinds de Russische invasie als eerste buitenlandse boot graan verscheepte uit Marioepol. Uit maritieme informatie is op te maken dat dit vrachtschip daarna via de Zuid-Russische havenstad Novorossiejsk op weg is gegaan naar Turkije. Dinsdag 28 juni arriveerde het schip rond het middaguur bij de Turkse havenstad Zonguldak.

Lees meer over de gevolgen van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland voor de food- en agribusiness

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur


Beheer