Steeds meer dollar voor een euro

23-12-2020 | |
Aankomend president Joe Biden heeft aangekondigd de Amerikaanse economie nog meer te willen steunen. - Foto: ANP
IMG_ANP-426017278_3x2

De dollar heeft dit jaar flink aan waarde ingeboet ten opzichte van de euro. Net voor kerst noteert de Amerikaanse munt op $ 1,2166 per euro (stand 23 december 2020 volgens de ECB).

De euro wordt steeds sterker ten opzichte van de dollar. Ook het zicht op een groot Amerikaans steunpakket om de door corona getroffen economie op te peppen, lijkt het tij niet volledig te keren, ook al is een klein herstel zichtbaar. Deze week werden beide partijen in het Amerikaanse congres het na maanden soebatten eindelijk eens over dat pakket ter grootte van $ 900 miljard.

Geen handtekening Trump

Ze kregen het in eerste instantie echter zonder handtekening terug uit het Witte Huis. Donald Trump is daar met zijn laatste weken als president bezig, hij vond het steunpakket op enkele onderdelen nog ver onder de maat. De verwachting is dat het pakket na enkele aanpassingen alsnog door zal gaan.

Aankomend president Joe Biden heeft al aangekondigd de economie nog meer te willen steunen. Daarvoor zal hij nog wel meerdere Republikeinen moeten overtuigen om een meerderheid te krijgen.

Richting 1,25 en later 1,30

De dollar is al een flink eind op weg richting de $ 1,25 die analisten van onder andere ABN Amro als verwachting aanhouden voor de stand eind 2021. De bank ziet de koers eind 2022 zelfs verder oplopen naar $ 1,30 per euro. De sterkere euro is overigens niet zozeer gebaseerd op de kracht van de euro, maar vooral op de verwachting dat de Amerikaanse economie het minder doet in vergelijking met de Eurolanden en langer steun nodig zal hebben vanwege de corona.

Dieptepunt dollar

De huidige koers ligt maar liefst 15 dollarcent boven de koers in maart, toen noteerde de dollar op een bepaald moment net iets meer dan $ 1,07 per euro. Eind 2016 was de dollar nog net iets sterker, dat was net voor de inhuldiging van Trump. De huidige koers ligt nog maar weinig onder het vorige dieptepunt voor de dollar. Dat was in februari 2018 toen een koers van $ 1,25 werd aangetikt.

Esselink
Wim Esselink Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.