Skip to content

Steeds meer landen weren Nederlands pluimveevlees

Steeds meer landen doen pluimveevlees uit Nederland in de ban vanwege de vogelgriep.

Updated on:
Business
Nieuws
Vanwege vogelgriep kijken landen kritischer naar de producten die ze uit Nederland importeren. - Foto: Koos Groenewold premium

Vanwege vogelgriep kijken landen kritischer naar de producten die ze uit Nederland importeren. - Foto: Koos Groenewold

Steeds meer landen buiten de EU sluiten hun grenzen voor pluimveevlees uit Nederland in verband met de vogelgriep.

Ze willen op die manier voorkomen dat met het vogelgriepvirus besmette producten worden geïmporteerd en mensen of dieren geïnfecteerd raken. Met name Aziatische landen kijken kritisch naar de risico’s van de import van producten die mogelijk hebben blootgestaan aan een dierziekte.

Langere lijst

Wekelijks wordt de ‘Tijdelijke maatregelen, landenlijst van derde landen’ van de NVWA langer. Op deze lijst staat de informatie afkomstig van de bevoegde autoriteiten van derde landen, verkregen via het Landbouwradennetwerk van het ministerie van LNV.

Het is een letterlijke weergave van de informatie, ieder land vult de voorwaarden voor import op de eigen manier in. Soms zijn alleen levende dieren uitgesloten, soms alle pluimveeproducten, of alleen pluimveevlees dat geen hittebehandeling heeft ondergaan. Er zijn landen die een importverbod instellen op producten uit heel Nederland, maar het kan ook dat alleen producten uit bepaalde risicovolle gebieden, waar een besmetting heeft plaatsgevonden, niet zijn toegestaan. Ook geldt een importverbod soms alleen vanaf een bepaalde slacht- en productiedatum.

Filipijnen

Naar de Filipijnen mag sinds enkele weken geen pluimveevlees worden geëxporteerd dat is geslacht/geproduceerd sinds 13 oktober en ook eendagskuikens en eieren mogen het land niet in. Hongkong heeft een importverbod afgekondigd van pluimveevlees (karkas, delen en slachtafval) en pluimveeproducten inclusief eieren voor humane consumptie.

De restrictie geldt alleen producten afkomstig uit de provincies Flevoland, Noord-Holland, Groningen, Friesland en Utrecht en vanaf bepaalde data. Ook de import van levend pluimvee is niet toegestaan. Er is geen importverbod voor verhitte producten. Maleisië heeft de grenzen gesloten voor levend pluimvee.

Belangrijkste exportlanden

Uit statistieken van de EU blijkt dat de Filipijnen, Hongkong en Maleisië de afgelopen jaren samen met Ghana, Congo en Vietnam de belangrijkste exportlanden van pluimveevlees waren. Volgens branchevereniging Nepluvi exporteerde Nederland in 2020 1,65 miljoen ton pluimveevlees met een waarde van € 2,95 miljard. Daarvan ging 416.000 ton naar landen buiten Europa. Nederland exporteert vooral pluimveevlees dat in Nederland niet wordt gegeten, zoals bijvoorbeeld looppoten. Die gaan naar Afrikaanse en Aziatische landen.

Importbeperking na recente uitbraken

Ook andere landen hebben naar aanleiding van de recente uitbraken van vogelgriep importbeperkingen opgelegd, zoals Cuba, Japan, Marokko, Mexico, Oekraïne, Singapore en de Verenigde Arabische Emiraten. Thailand gooide grenzen in april al dicht voor pluimvee en pluimveevlees. Rusland heeft medio maart de importvoorwaarden aangepast.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin