Steeds meer maatregelen tegen coronavirus

29-01-2020 | |
Medewerkers van verschillende bedrijven mogen vanwege het coronavirus niet meer van en naar China vliegen, vanuit en naar alle andere landen. - Foto: ANP
Medewerkers van verschillende bedrijven mogen vanwege het coronavirus niet meer van en naar China vliegen, vanuit en naar alle andere landen. - Foto: ANP

Steeds meer bedrijven en organisaties nemen maatregelen tegen het coronavirus.

Eerder deze week meldden enkele agri-exporteurs dat zij nog weinig merken in de handelsstroom na de uitbraak van het virus, maar nemen nu toch mondjesmaat meer maatregelen. Het virus drukt beurzen wereldwijd in het rood en meerdere schakels in de food&agribusiness vrezen voor financiële gevolgen.

RFC schort vluchten op

Zo schort FrieslandCampina alle vliegreizen van zijn medewerkers van en naar China op. Medewerkers mogen niet meer van en naar China vliegen, vanuit en naar alle andere landen. Volgens een woordvoerder is er nog weinig effect op de export van voedingsproducten naar China. Wat het effect van de verlenging van de vakantie (Chinese nieuwsjaar) is op de productie van FrieslandCampina, is volgens de woordvoerder nog niet bekend. De distributie van voedsel gaat volgens de woordvoerder vooralsnog gewoon door.

Unilever wacht af

Multinational Unilever is alert op de ontwikkelingen en reisadviezen, maar laat zich niet uit over de eventuele effecten van het virus op zijn inkomsten. Donderdag 30 januari presenteert Unilever namelijk zijn jaarresultaten over 2019. Ook Shell presenteert later deze week zijn jaarcijfers en geeft daarom niks bloot. Wel laat het olieconcern geen werknemers meer naar de Chinese provincie Hubei reizen. British Airways maakte op 29 januari bekend dat het alle vluchten naar China per direct schrapt, tot en met maart. KLM hanteert vooralsnog alleen voor de regio Hubei een negatief reisadvies. Reiskoepel ANVR adviseert organisaties tot eind februari geen reis naar China te maken.

Starbucks vreest verliezen

Koffieketen Starbucks vreest dat de uitbraak een behoorlijk effect zal hebben op zijn resultaten in het lopende kwartaal en het gehele boekjaar. Daarvoor waarschuwde Starbucks bij de bekendmaking van cijfers over het afgelopen kwartaal. China is een belangrijke markt voor de onderneming. Volgens Starbucks zijn meer dan de helft van de zaken in China tijdelijk gesloten vanwege het virus. Minder mensen komen naar de winkels en het personeel blijft thuis. Toch steeg de omzet van Starbucks door groei van verkopen en opening van nieuwe zaken in de afgelopen periode met 7% tot $ 7,1 miljard. De nettowinst steeg met ruim 16% tot $ 886 miljoen.

Impact

ING verwacht dat de groei van de Chinese economie een flinke tik krijgt door het virus. McDonald’s en Ikea hebben eveneens besloten een groot deel van de winkels in China te sluiten. Ook de mondiale graanmarkt,
sojamarkt, opkrabbelende varkenshandel in China en olieprijzen lijden onder de uitbraak van het virus. Een tiental Nederlandse onderwijsinstellingen annuleert uitwisseling met China.

Essink
Stefan Essink Voormalig redacteur


Beheer