Steeds minder vorst heeft gevolgen voor bodem

Foto: Canva
Foto: Canva

Weersextremen zijn de laatste dertig jaar sterk veranderd.

In de periode 1961-1990 waren er nog gemiddeld tien ijsdagen per jaar, nu zijn dat er nog circa zes per jaar. Het aantal tropische dagen is tegelijk toegenomen van gemiddeld twee naar vijf dagen per jaar. Ook het aantal zomerse dagen is gestegen van 19 naar 28 dagen per jaar. Dat blijkt uit het klimaatdashboard van het KNMI. Woensdag zijn aan dit dashboard ook onze nieuwste cijfers over de afgelopen dertig jaar (1991-2020) toegevoegd.

Vorst heeft positief effect op bodemstructuur

Vooral het missen van vorst in de grond heeft gevolgen voor de bodemstructuur. Wanneer de natte klei bevriest, zet het ijs uit en drukt het de kleibrokken kapot. Op die manier verweert de grond en valt het uit elkaar. Vorst heeft dus een positief effect op de bodemstructuur.

Gemiddeld is de temperatuur in Nederland in de afgelopen drie decennia toegenomen met 1,1 °C. Dat is ruim twee keer zoveel als de toename van de wereldgemiddelde temperatuur in dezelfde periode. Sinds het begin van de metingen in 1901 is de jaartemperatuur met ruim 2 °C toegenomen. In de zomer uit zich dit in meer extreem warme dagen. Voor zowel planten als dieren is hittestress problematisch voor de groei en dus de opbrengst van vee of gewassen.

Heel Europa

Dergelijke getallen zijn ook buiten Nederland te zien. Over het algemeen ziet het KNMI dat heel Europa sneller opwarmt dan de rest van de wereld. De winters waren zachter, doordat de wind vaker uit het westen komt. De lentes en zomers zijn extra opgewarmd door toename van de zonnestraling en afname van luchtvervuiling.

van Rooijen

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.