Doorgaan naar artikel

Steenkool belemmert Duitsland om wereld te voeden

Foto: Mark Pasveer premium

Foto: Mark Pasveer

Duitsland heeft wel het graan om de wereld te voeden, maar niet de logistiek. Dat stelt graanmarktdeskundige Guido Seedler van het Duitse coöperatieve verband DRV.

Volgens de prognoses heeft Duitsland meer graan beschikbaar dan vorig jaar. Er is echter een gebrek aan vervoer. Op zich zijn er wel voldoende binnenvaartschepen, maar die worden niet gebruikt voor het transport van het graan. Veel schepen worden ingezet om kolen te vervoeren die bij moeten dragen aan de energievoorziening. “De toenemende opwekking van elektriciteit uit steenkool legt een groot beslag op de transportcapaciteit”, benadrukt Seedler.

Tekort aan machinisten

Ook graantransport via het spoor kan de logistieke problemen niet oplossen. Dat komt omdat Duitsland een tekort heeft aan machinisten. In het wegvervoer is het gebrek aan personeel nog veel groter. “Dit probleem moet op korte termijn worden opgelost, anders komt ook de binnenlandse bevoorrading in de problemen”, waarschuwt Seedler. “Er moet voorrang worden gegeven aan het transport van voedsel en voer”, voegt hij er aan toe.

DRV schat de Duitse graanoogst op 43,2 miljoen ton. De oogst van wintergerst levert hogere opbrengsten dan tot voor kort werd verwacht. De tarweoogst is net begonnen. Daarvan lijken de opbrengsten per hectare toch wat minder dan waarop gerekend werd. De productie van koolzaad wordt geraamd op 3,8 miljoen ton.

Graanareaal neemt verder af

Het graanareaal in Duitsland neemt de laatste jaren steeds verder af. Tien jaar geleden werd op 6,5 miljoen hectare graan verbouwd, nu is dat 400.000 hectare minder. Dat scheelt aan productie 4 miljoen ton graan. Seedler is bezorgd over deze ontwikkeling. Alternatieve gewassen zoals peulvruchten winnen terrein, maar ook steeds meer ecologische maatregelen gaan ten koste van de landbouw.

Bovendien verdwijnt er in Duitsland elke dag 50 hectare landbouwgrond voor wegen en woningen. “De landbouw heeft voldoende grond nodig”, benadrukt hij. Zonneparken mogen daarom volgens hem alleen maar worden toegestaan op percelen met hele arme grond. “Waardevolle landbouwgrond moet behouden blijven”, benadrukt Seedler.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Beheer
WP Admin