Stel uw vraag aan experts

Heeft u geen antwoord op uw vraag kunnen vinden via de veel gelezen thema’s en artikelen? Stel dan uw vraag aan één van onze experts door het contactformulier op deze pagina in te vullen. Wij gaan dan op zoek naar een passend antwoord en nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

ZZP’er inhuren?

VRAAG: Waar moet ik op letten als ik een zzp’er inhuur?

ANTWOORD: Pas op voor zogeheten schijnzelfstandigheid van de zzp’er. In dat geval loop je kans op een naheffing van de Belastingdienst, omdat die dan zegt: deze persoon was in feite in loondienst. Je moet dan alsnog premies voor de werknemersverzekeringen, loonbelasting en de bijdrage voor de Zorgverzekeringswet betalen. Voorstellen voor een nieuwe regeling hebben het politiek niet gehaald. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werkt nu aan een webmodule waarmee je kunt checken of de Belastingdienst de ingehuurde kracht beoordeelt als een zelfstandige of als werknemer. Deze wordt in het najaar van 2020 op grote schaal beschikbaar in een proef, waarna hij wordt ingevoerd. Tot die tijd is er geen simpele manier om duidelijkheid  te krijgen. Je kunt wel het risico beperken door bijvoorbeeld gebruik te maken van een modelovereenkomst die de Belastingdienst heeft beoordeeld. Er zijn algemene modeloverenkomsten, maar ook overeenkomsten voor specifieke branches en beroepsgroepen. Die zijn te vinden op de site van de Belastingdienst. De dienst heeft toegezegd dit jaar alleen te handhaven bij kwaadwillende opdrachtgevers.
Bron: Indicator.nl

Investeringsaftrek

VRAAG: Kan een ondernemer ‘vergeten’ kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) uit 2018 nog aftrekken?

ANTWOORD: Ja, dat kan. Als de ondernemer investeert in een bedrijfsmiddel dan heeft hij in veel gevallen recht op investeringsaftrek. Er zijn drie vormen van de investeringsaftrek: de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), de energie-investeringsaftrek (EIA) en de milieu-investeringsaftrek (MIA). Als hij in de aangifte inkomstenbelasting over 2018 vergeten is om de investeringsaftrek te claimen, kan hij de inspecteur in 2020 alsnog verzoeken om ambtshalve vermindering voor die investeringsaftrek.

Uitstel belastingbetaling

VRAAG: Kan een ondernemer uitstel van belastingbetaling krijgen vanwege de coronacrisis?

ANTWOORD: Ja, dat kan. Het Kabinet heeft een groot aantal versoepelingen op belastinggebied afgekondigd. Er is ook een regeling voor uitstel van betaling getroffen.

Het uitstel geldt voor drie maanden maar kan – onder voorwaarden – verlengd worden. Als een ondernemer een verlenging van de termijn wilt, dan moet die wel extra informatie aanleveren. Denk bijvoorbeeld aan een verklaring van je accountant. Alle aanslagen inkomstenbelasting, Zorgverzekeringswet, vennootschapsbelasting, loonheffingen en omzetbelasting (btw), assurantiebelasting, kansspelbelasting, verhuurderheffing, milieubelastingen (opslag duurzame energie, energiebelasting, kolenbelasting, afvalstoffenbelasting, belasting op leidingwater), accijns (minerale oliën, alcohol, tabak) en verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken komen in aanmerking voor uitstel.

< Verbreed uw kennis met de Business Support

Stel hier uw vraag aan experts