Stemming spruitkoolmarkt verschuift licht naar optimistisch

Foto: Joost Stallen
Foto: Joost Stallen

Na twee dagen dooi werden deze week weer spruiten geoogst.

Dat is waarschijnlijk te danken aan het sneeuwdek op de grond en de directe omslag van vorst naar dooi. Wat de gevolgen precies zullen zijn, is nog even afwachten. De dagprijzen zaten deze week op zo’n 80 cent per kilo.

In sommige teeltgebieden zijn ze klaar met plukken, in andere gebieden stond er begin deze week nog zo’n 10% van het areaal. In eerste instantie was het de vraag of die plantingen die vorst zouden overleven, mede doordat ze door veel neerslag volgezogen waren met water. Aan dat nadeel is niets veranderd. Insiders noemen dezelfde argumenten waarom de teelt de vorstperiode goed heeft doorstaan, met de aantekening dat de omstandigheden qua temperatuur en hoeveelheden neerslag praktisch overal gelijk waren.

Sneeuwdek op de grond

Als belangrijke overlevingsfactor wordt gewezen op het sneeuwdek op de grond, waardoor de wortels relatief weinig vrieskoude te verduren kregen. Eveneens positief was de direct omschakeling van vorst naar dooi, zonder kwakkelperiode. Afwisselend vorst en dooi had waarschijnlijk wel funest uitgepakt, is de algemene opvatting.

Witverkleuring

Hier en daar zijn door de sneeuw wat (delen van) plantingen gelegerd, verder wordt er gewezen op witverkleuring. Dat betreft meestal buitenrijen, die volop zon te verduren kregen. Tot op zeker hoogte is die witverkleuring acceptabel. Maar het betekent wel extra werk aan de leesband en minder verkoopbaar volume. De genoemde dagprijzen van zo’n 80 cent zijn daarom niets te veel, stelt een spruitenteler vast.

Prognose: oplopende prijzen, mits de productkwaliteit acceptabel blijft.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Stallen
Joost Stallen Redacteur
Foto: ANP
17:37 | Marktanalyse

Varkensmarkt komt los

Foto: Ton Kastermans Fotografie
15:25 | Marktanalyse

Rustige handel bijproducten

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.