Stemming kuikenmarkt blijft bedrukt

De stemming op de kuikenmarkt is net als afgelopen weken erg bedrukt.

Daar waar in september in ieder geval het volume wegliep en er begin van herstel mogelijk leek, zijn de verkopen de afgelopen weken weer teruggelopen. De kuikenproductie is niet hoog en desondanks loopt de markt omdat de bestellingen nóg minder zijn. En waar slachterijen eerder wel eens klaagden omdat het pronkstuk het moest ontgelden, merken ze dat er ook druk op bijvoorbeeld de prijs van de bouten zit.

Onrust en de beperkingen

Oorzaak van de negatieve spiraal zijn de onrust en de beperkingen die corona met zich mee brengt. Daarbij werkt het weer nu ook niet mee. Je gaat nu niet met je mondkapje op door de regen naar een grillwagen om daar een snack of middagmaaltje te kopen.

Weinig lust om te slachten

Dat resulteert erin dat de lust om te slachten erg laag is. Slachterijen werken hun contractkippen weg, maar kopen nauwelijks kip bij. Daarbij letten slachterijen aan de kostenkant op elke euro. En doordat er geen lichtpunten zijn dat de markt snel weer aantrekt, is invriezen er niet meer bij. Lagere opbrengstprijzen aan de verkoopkant worden doorvertaald naar de inkoopprijs. De prijsdruk op de contractnoteringen blijft daardoor bestaan.

Deze week levert de ABC-prijs een cent in en komt daarmee op € 0,79 per kilo. De noteringen van vrije kuikens blijven wel onveranderd. Zowel in Barneveld (€ 0,71 tot € 0,73 per kilo) als Deinze (€ 0,77 tot € 0,79 per kilo).

Aanvragen voor liquiditeitsondersteuning

De noteringen zijn op een niveau beland dat pluimveehouders het flink merken in de portemonnee. Banken zien dat er aanvragen voor liquiditeitsondersteuning komen en er zijn kuikenhouders die op basis van een rendementsberekening besluiten hun stal leeg laten staan.

Marktpartijen zien voorlopig geen lichtpunten. De onrust rond corona zal weg moeten ebben, zodat het normale leven weer terugkeert voordat herstel mogelijk is.

Prognose: prijsdaling.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.