Stemming op aardappelmarkt stabiel

Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

De vroege aardappelen die het eerst gepoot zijn, staan onderhand boven, maar de groei zit er nog niet in.

Het is koud ’s nachts en ook overdag blijft het frisjes. Aldus de melding van het Belgische proefcentrum voor de aardappelteelt PCA, die ook opgaat voor de situatie in Nederland. Niet voor niets is er wat meer reuring in de aardappelmarkt gekomen, doordat duidelijk is geworden dat er nog wel even aanspraak moet worden gemaakt op de voorraden oogst 2020. Het wachten is wel op toenemende activiteit in de aardappelverwerking, maar daarvoor moet de corona-lockdown, nu al enigszins versoepeld, van de baan zijn

Licht positieve stemming

Deze week was er prijstechnisch niet zoveel bijzonders te beleven. De noteringen van PotatoNl stegen bijna allemaal een fractie, in de orde van grootte € 0,25 per 100 kilo. Alleen de prijzen van aardappelen met extra kwaliteit, voor onder meer de productie van verse friet, zakten een euro aan de bovenkant. Daarvan was de prijs dan ook plotseling omhooggeschoten. Vrijdag 21 mei kon Belgapom wegens gebrek aan transacties geen prijs zetten voor de Bintjes, die een week geleden nog € 7,00 per 100 kilo deden. Fontane en Challenger hielden hun prijs van € 10,00. Met dien verstande dat voor Fontane een stabiele marktstemming geldt, die voor Challenger is rustig.

Op de termijnmarkt een licht positieve stemming. Veel contracten zijn er vrijdag 21 mei niet verhandeld. Het contract voor de nieuwe oogst (april 2022) had een slotnotering van € 17,90. Juni 2021 kwam uit op € 11,20.

Prognose: prijs gelijk.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteurBeheer

3/3 artikelen over | Registreer voor meer artikelen