Doorgaan naar artikel

Sterke opleving EU-handel in maart

Foto: Canva premium

Foto: Canva

De handel tussen de EU en derde landen in voeding en agrarische grondstoffen is in maart flink gestegen.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Europese Commissie over de import en de export uit de EU. De waarde van de uitvoer in maart 2021 steeg met 20% in vergelijking met februari. De invoer in maart steeg met 24% in waarde. De Commissie constateert dan ook dat de handel dit jaar slapjes begon. In maart trok dat stevig aan. Door de opleving in maart lag de handelswaarde (import plus export) over het hele eerste kwartaal slechts 4% lager dan in het eerste kwartaal van 2020. De exportwaarde kromp 0,9% en de import was 8,1% minder waard.

Verenigd Koninkrijk belangrijkste bestemming

Bij de bestemmingen van de Europese export van food en agri bleef het Verenigd Koninkrijk verreweg de belangrijkste bestemming met een waarde van € 9,1 miljard. Maar de krimp was aanzienlijk met een daling van € 1,1 miljard ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020. Maar de Commissie ziet een stevig herstel als alleen naar de maand maart wordt gekeken. De waarde van de EU-export naar het VK was in maart 2021 27% hoger dan in februari. In maart 2021 is zelfs 1,3% meer geëxporteerd dan in maart 2020.

VS belangrijkste herkomstland

De export naar de VS bleef nummer 2 met een waarde van € 5,3 miljard. Dat is vrijwel gelijk aan vorig jaar. China was de op twee na belangrijkste exportbestemming met een waarde van € 4,8 miljard. Dat is € 914 miljoen meer dan in het eerste kwartaal van vorig jaar.

Bij de import is de VS het belangrijkste herkomstland met een totale waarde van € 2,7 miljard. Dat is € 246 miljoen minder dan in het eerste kwartaal van 2020. Er is voor € 2,4 miljard geïmporteerd uit Brazilië, vrijwel gelijk aan vorig jaar. De import vanuit het VK daalde met € 1,6 miljard naar € 2,2 miljard in de eerste drie maanden van 2021.

Lees meer over

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin