Sterke prijsschommelingen sojabonen

09-08 | |
Foto: Koos van der Spek
Foto: Koos van der Spek

De prijsindex van de International Grains Council (IGC) stabiliseerde begin deze week op 309 punten nadat de afgelopen weken de prijs hard schommelde. De prijsindex staat daarmee 12% boven het niveau van een jaar geleden. De soja-prijsindex is een maatstaf voor sojaprijzen in de wereld.

<iframe class=”localfocusvisual” frameborder=”0″ style=”width:100%;height:550px;overflow:hidden” src=”https://localfocuswidgets.net/62f260ef3a399″></iframe>

Het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) gaat er in het laatste rapport van 8 augustus van uit dat 59% van de sojabonen in ‘goede tot uitstekende’ conditie verkeert. Een jaar eerder was dat 60% rond dezelfde peildatum. In het Middenwesten van de Verenigde Staten wordt droog en heet weer verwacht, waardoor de prijzen werden geprikkeld. Grote prijsstijgingen werden vervolgens getemperd door winstnemingen op de internationale termijnmarkten.

China

China blijft sojabonen kopen op de wereldmarkt. De Verenigde Staten hebben begin deze week 132.000 ton sojabonen aan China verkocht en dezelfde hoeveelheid aan een onbekende bestemming. De invoer van sojabonen in China in de maand juli komt op 7,9 miljoen ton uit. Dat is minder dan een jaar eerder (8,7 miljoen ton) en komt deels omdat Brazilië een beperkter aanbod heeft. De uitvoer van sojabonen vanuit Brazilië lijkt voor seizoen 2022-‘23 met een verwachtte 58 miljoen ton sojabonen achter te lopen op het voorgaande seizoen (70 miljoen ton).

Duitsland

Ook Duitsland is een belangrijke koper van sojabonen. De vraag is momenteel goed en dat ondersteunt de internationale noteringen voor sojabonen.

La Niña

Verder vooruitkijkend gaan analisten uit dat het weerfenomeen La Niña gaat komen en de vraag is of de Braziliaanse oogstprognose die op 149 miljoen ton is gezet voor 2022-‘23 door het USDA niet te hoog is ingeschat.

Prognose: volatiele oliezadenprijs.

Meer prijsinformatie over oliezaden vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer