Doorgaan naar artikel

Stevige aardappelprijs door goede fritesvraag

goede fritesvraag premium

Foto: Canva

De aardappelprijzen blijven stevig staan op € 40 per 100 kilo of meer.

Het wisselvallige weer heeft voor veel pootvertraging gezorgd. De aardappelen gaan nog steeds moeizaam de grond in door nattigheid. Aan de afzetzijde blijft de vraag naar diepvriesproducten goed. Aardappelen voor de verwerkende industrie blijven daardoor zeer aantrekkelijk geprijsd.

Het laat nog even op zich wachten voor de nieuwe oogst voldoende beschikbaar komt. Het is daarom niet uitgesloten dat aardappelverwerkers met de overgang naar de nieuwe oogst de productielijnen rustiger laten draaien of tijdelijk stilzetten.

In Nederland stabiliseerde de fritesgeschikte aardappelnotering (categorie 1). Voor speciale bestemmingen zijn hogere prijzen betaald.

Het Belgische Belgapom hield afgelopen vrijdag de notering voor Fontane en Challenger gelijk op € 40. Voor Markies werd ook op datzelfde prijsniveau genoteerd. Bij gebrek aan transacties werd geen Innovator waarnemingsprijs genoemd. De marktstemming is stevig bij een kleiner aanbod dan vraag. Het Duitse Reka verhoogde afgelopen vrijdag wel de noteringen voor de verschillende fritesaardappelen. De Fontane- en Challengernotering steeg naar € 42 (+€ 2). Voor Agria en Markies werd ook € 2 hoger genoteerd op € 43 en de Innovator notering steeg naar € 43,50 (+€ 2). Het aanbod blijft zeer beperkt waardoor de prijzen stevig staan.

Allerlei rassen worden ingekocht

De vrije voorraad oude oogst is zeer beperkt. Het zijn dan ook geen grote volumes aardappelen waar deze hoge prijzen voor worden betaald. De vraag is groot, waardoor allerlei rassen worden ingekocht voor verschillende leveringsperiodes. Al zijn er ook verschillende Nederlandse verwerkers die goede posities hebben qua grondstof.

Prognose: stabiel tot stijgende prijzen.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin