Doorgaan naar artikel

Stevige peenprijzen vormen bodem in de markt

Peen in de koeling. Bewaren is door de hoge energieprijzen flink duurder dit seizoen. - Foto: Ruud Ploeg premium

Peen in de koeling. Bewaren is door de hoge energieprijzen flink duurder dit seizoen. - Foto: Ruud Ploeg

Er lijkt een stevige bodem in de peenmarkt te liggen. Als de wortelen de koeling in gaan, worden ze sowieso duurder.

De C-/D-peenprijzen stijgen met € 1,50 op de beurs in Middenmeer en komen op € 22 tot € 25. LNCN in Emmeloord noteert voor B-peen op directe levering € 20 tot € 23 (-€ 2,50) en voor B-peen die de bewaring in kan, wordt € 14,50 tot € 17 betaald (plus € 0,75).

Het prijsniveau past goed bij de marktsituatie in de wortelen. Arealen zijn kleiner en producties in Europa door de droge zomer ook. Het aanbod bepaalt hoe snel de prijzen kunnen stijgen. Zo vlak voor de hoofdoogst komt er meer aanbod af land en dan komt er weer meer contractpeen beschikbaar. Dat veroorzaakt prijsfluctuaties.

Bewaren fors duurder door hoge energieprijzen

Maar grosso modo lijkt er een stevige bodem in de peenmarkt te liggen. Als de wortelen de koeling in gaan, worden ze sowieso duurder. Bewaren is door de hoge energieprijzen immers flink duurder dit seizoen. Ook in het biologische segment zijn de prijzen stevig.

Om de keten in stand te houden in een kostbaar seizoen als 2022-2023 is een hoger prijsniveau noodzakelijk. Zowel de teler als het koelbedrijf moeten flink in de buidel tasten om de peen jaarrond aan te kunnen bieden. Een gezonde sector verdient geld, anders vallen de schakels in de keten om. De risico’s zijn enorm dit seizoen. Dat zullen klanten moeten betalen.

Prognose: op termijn hogere prijzen.

Meer prijsinformatie over peen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin