Doorgaan naar artikel

Stevige prijsval notering nuchtere kalveren

Foto: Anne van de Woude

Foto: Anne van de Woude

Ook de nukamarkt gaat gebukt onder de coronacrisis. Op de veemarkt in Purmerend gingen de noteringen voor nuchtere kalveren hard omlaag.

De notering voor 50% Belgisch blauwe stierkalveren zakt op de markt in Purmerend met € 25 naar € 175 tot € 215 per dier. Procentueel gezien zakt de prijs voor zwartbonte stierkalveren nog harder. Die prijs zakt met € 20 naar € 70 tot € 80 per dier van extra kwaliteit. Een prijsdaling van 20%. Het komt niet vaak voor dat de prijzen in zulke grote stappen omlaag gaan.

Slechte vraag

De stevige prijsdalingen zijn het gevolg van een zeer slechte vraag naar de nuchtere kalveren. Vleeskalverhouders en -integraties zien dat de afzet van het kalfsvlees zeer stroef loopt. Belangrijke afzetgebieden zijn op slot en dat zorgt ervoor dat vlees noodgedwongen in de koelhuizen gaat. Dat komt de prijzen van het vlees en de vleeskalveren niet ten goede. Kalverhouders proberen door lagere prijzen voor nuka’s te betalen hun kostprijs te drukken.

Naast de moeizame afzet van het kalfsvlees staat ook nog eens de invoer van Ierse kalveren. Die loopt nog gewoon door en dat zorgt voor extra druk op de prijzen voor nuchtere kalveren uit Nederland. Handelaren verwachten dat ook de komende weken nog volop druk op de noteringen blijft staan. Waar de bodem ligt, is niet met zekerheid te zeggen. Wel is zeker dat het coronavirus de markt nog wel even blijft verstoren.

Prognose: lagere prijzen.

Meer prijsinformatie over kalveren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin