Stevige vraag naar bijproducten

17-08 | |
Stro in opslag. De vraag naar stro is niet groot.
Stro in opslag. De vraag naar stro is niet groot.

In de bijproductenmarkt blijft de vraag groot. Niet alleen is er een stevige vraag naar eiwit, maar ook energierijke producten zijn gewild op het moment.

De wachttijden voor de meeste producten lopen hierdoor op. In de fritesindustrie is het aanbod zeer beperkt. Bedrijven liggen nog stil door gepland onderhoud, andere draaien nog niet volop door vakanties van personeel. Opgebouwde voorraden bij bijproductenhandelaren zijn op, waardoor vrijgekomen product noodgedwongen rechtstreeks van productielocaties verkocht wordt. Maar ook na de vakanties blijft het aanbod beperkt doordat nieuwe aardappelen nog weinig restproduct hebben. Deze week is de zetmeelaardappelcampagne gestart. De eerste vrachten met aardappelpersvezel worden eind deze week geladen. De prijs voor het product wordt volgende week bekend gemaakt, maar komt naar verwachting rond € 55 per ton te liggen.


Derde voorkoopronde perspulp

Er is een derde voorkoopronde gestart voor perspulp met € 2,75 per procent drogestof, dezelfde prijs die ook in de eerste voorkoopronde stond. De bietencampagne start medio september.


Rustige handel stro

De handel in stro loopt redelijk door, maar de vraag is niet groot. Datzelfde geldt voor gedorst graszaadhooi. Het aanbod van beide producten is goed en de kwaliteit is uitstekend door de droge oogstomstandigheden. De handel in ingekuilde mais verloopt moeizaam. Er is op het moment door de heersende droogte weinig te koop.

Prognose: bijproducten aanhoudend duur.

Prijsinformatie over (grondstoffen van) veevoer vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur
Meer over


Beheer