Planet Africa concludeert dat kinderen hand-en-spandiensten verlenen en dat ze helpen met het hoeden van de koeien. - Foto: ANP
In dit artikel
FrieslandCampina profileert zich als een duurzaam, maatschappelijk verantwoord (MVO) opererend bedrijf dat ethisch handelt met toeleveranciers en afnemers. Dan verwacht je dat het bedrijf zich verre van kinderarbeid houdt en zich aan de wettelijke regels houdt in alle landen waarin het opereert.
De beschuldiging van profiteren van kinderarbeid zoals eind 2019 bij FrieslandCampina Wamco in Nigeria opkwam, zou met enkele pennenstreken en degelijke bewijzen direct van tafel moeten gaan.
Kinderen verrichten hand-en-spandiensten
Maar nee. Een onderzoek van Partner Africa, in opdracht van FrieslandCampina, toont aan dat niet alles volledig ethisch verantwoord gaat. Planet Africa concludeert dat kinderen hand-en-spandiensten verlenen en dat ze, onder toezicht van volwassenen, helpen met het hoeden van de koeien. Deze werkzaamheden zouden schoolgang niet belemmeren. Tsja, denkt iedereen dan. Dat gebeurt bij ons op de boerderij ook, daar kunnen we wel inkomen.
Hoe waarheidsgetrouw zijn de antwoorden?
Maar Planet Africa kreeg in de orthodox-islamitische Fulani-gemeenschap geen rechtstreekse toegang tot de kinderen en vrouwen. Alleen de eigenaren van de dieren zijn gesproken. En die roemden Wamco vanwege het plaatsen van watervoorzieningen in de dorpen. Dat roept de vraag op hoe waarheidsgetrouw de antwoorden zijn.
Het rapport signaleert ook dat Wamco zijn werknemers in melkcollectiecentra 20% minder dan het Nigeriaanse minimumloon betaalt. Dát verwacht je zeker niet van een MVO-onderneming.
Hoe zit het met MVO in andere landen?
Al met al stevige vragen voor de ledenraad en bestuur richting directie. Hoe houdbaar is onze claim van MVO en duurzaamheid? Hoe borgen we dat onze volle dochters en minderheidsdochters zich aan de wet houden? Want als zoiets in Nigeria speelt, hoe zit het dan in Pakistan, China, Indonesië en al die andere verre landen?