Doorgaan naar artikel

Stijgende kosten doorberekenen

Foto: Ronald Hissink premium

Foto: Ronald Hissink

Het is bijna ontroerend om te zien: het geklaag van coöperaties dat ze de stijgende kosten maar moeilijk kunnen doorberekenen.

Zoals ForFarmers bij de jaarcijfers over 2021. Toen konden de gestegen grondstofprijzen – door een wat minder gelukkige inkoop – niet worden doorberekend. Dat lukte ook niet met de sterk gestegen energieprijzen, aldus vertrekkend topman Yoram Knoop in zijn tranentrekkend verslag van de resultaten over het afgelopen jaar.

Een sombere Knoop

Ja, hij gaat niet weg met de vlag in top. Een CEO – zo noem je tegenwoordig de directeur – is zo goed als zijn resultaten. Die waren niet om naar huis te schrijven. Neem nu de beurskoers. Die begon met € 7 in 2016, steeg naar € 11,50 in 2018 en is in 2022 gedaald tot € 3,50.

Tijdens het bewind van Knoop dus een halvering van de koers. Dat waarderen de aandeelhouders niet. Ook de boeren krijgen geen warm gevoel van Knoop als ze aan hem denken. Maar daar schreef ik al eerder over. Voor dit jaar lijkt het ook niet vliegend. De kosten stijgen sterk door de oorlog in Oekraïne. Die kunnen niet direct worden doorberekend, wat een extra druk op de marge betekent, aldus een sombere Knoop.

Gelukkig slaagt hij er wel in om de melkprijs te verhogen

Daar waarschuwt ook FrieslandCampina voor. CEO Hein Schumacher zei bij de jaarcijfers dat het dit jaar de grootste uitdaging wordt om de hogere kosten door te berekenen in de verkoopprijzen. Hij is er niet van overtuigd dat dit lukt en lijkt tevreden als hij het – magere – resultaat op peil houdt.

Gelukkig slaagt hij er wel in om de melkprijs te verhogen. Vijf jaar terug zouden we een gat in de lucht hebben gesprongen met een melkprijs van bijna 46 cent. Even terzijde: DOC heeft nu een melkprijs die nog een tikkeltje hoger ligt dan FrieslandCampina. Dat is mooi voor de trouwe leden, die jaren minder hebben gebeurd. Tja, dat heb je als boter, kaas en poeder weer meer opbrengen.

Het is goed dat coöperaties proberen de hogere kosten terug te verdienen in de markt. Wat overblijft is de prijs voor de boer. En die heeft een probleem: hij kan zijn hogere kosten nergens doorberekenen.

Beheer
WP Admin