Stijgende kuikenprijs houdt kosten niet bij

13-01 | |
Foto: Hans Prinsen
Foto: Hans Prinsen

Voor vleeskuikenhouders gaat het geleidelijke stijgen van de contractprijzen veel te langzaam.

De kuikenprijs stijgt ook volgende week weer. De vraag op de markt voor levende kip is uitstekend. Uitval van koppels door vogelgriep maakt het aanbod kleiner en op een gegeven moment moeten slachterijen hun klanten wel allemaal beleverd krijgen. Dan wordt er meer geboden voor de laatste dieren om de gaten te vullen.

De Barneveldse notering voor vrije kuikens volgt de prijsstijging die in het Belgische Deinze deze week wordt gerealiseerd. Daar stijgt de notering van € 1,03 tot € 1,05 naar € 1,05 tot € 1,07 per kilo levend gewicht. In Barneveld dus ook een +2, waardoor de bovengrens van die notering ook de magische grens van € 1 per kilo aantikt (€ 0,98 tot € 1,00).

Plafond bereikt

Daarmee is voor slachterijen ook wel het plafond bereikt. ‘Als we meer moeten betalen ga ik wel minder slachten’, is het gevoel dat daaraan ten grondslag ligt. Slachterijen noemen het bovendien een zegen dat er zo weinig kip in het aanbod is. Bij een normaal aanbod had de kuikenmarkt er heel anders voor gestaan.

De afzet van kip op de vleesmarkt is rustig. Door corona ontbreekt de consumptie buitenshuis. En slachterijen merken dat de vleesmarkt prijsverhogingen maar minimaal accepteert. Omdat er weinig handel is, zeggen slachterijen hun prijzen mondjesmaat te kunnen verhogen.

Echte prijssprongen zijn op het huidige prijspeil niet meer mogelijk. Er zal meer vraag moeten komen voordat daar weer ruimte voor is. Slachterijen houden er rekening mee dat er in maart wel weer meer vraag komt. Maar op dit moment is er nog geen reuring. Sommige slachters hadden zorgen over de gaten in hun planning door vogelgriep, maar die liepen weer dicht door de lauwe vraag naar kip.

Stijgende kosten

Voor vleeskuikenhouders gaat het geleidelijke opplussen van de contractprijzen veel te langzaam. Want hoewel de noteringen stijgen, zijn zij somber. De kosten stijgen harder dan de opbrengsten. Vooral de voerkosten zijn daar debet aan. Het voer dat nu uit de silo’s stroomt, is € 3,50 per 100 kilo duurder dan bij de vorige ronde, 6 tot 7 weken geleden. De VCN is tussen eind november en nu € 0,05 per kilo gestegen en staat deze week op € 0,9125 per kilo levend gewicht. De verwachting is dat de licht stijgende prijslijn aanhoudt, maar ook dat de stappen omhoog daarbij eerder wat geremd worden dan aantrekken.

Alles wordt duurder, dus zal de consument er volgens pluimveehouders aan moeten wennen dat het voedselpakket duurder wordt. Die spanning blijft voorlopig nog wel even in de markt zitten.

Prognose: licht stijgend.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer