Stijgende markten door CO2-emissierechten

Foto: Canva
Foto: Canva

De daghandel voor stroom liet afgelopen week en weekend een zeer volatiele grafiek zien.

De opwek van zonne- en windenergie was onregelmatig vanwege het even zo onregelmatige weer. Het verschil tussen de hoogste waarde en de laagste waarde in één week was bijna 17 cent per kWh.

De lange termijncontracten hebben nog steeds veel opwaartse druk doordat de vraag naar kolen in China enorm blijkt te zijn. Ook in Europa is de vraag naar kolen op gang aan het komen, ze concurreren goed tegen de huidige gasprijs. CO2– emissierechten zijn altijd al een speculatieve handelsmarkt en de prijs stijgt nu mee met de prijs voor andere grondstoffen. In de lange termijncontracten zit momenteel al circa 3 cent per kWh. aan emissierechten verwerkt.

Coronavirus meest onzekere factor

De wereldwijde pandemie blijft verreweg de grootste wildcard in de vooruitzichten voor de olieprijs op lange termijn. De trends zijn erg bemoedigend in de VS, het Verenigd Koninkrijk, China en in Europa met coronavirusbeperkingen die in sommige landen versoepelen, terwijl andere aarzelen om gewaagde maatregelen te nemen.

Een van de snelste Covid-19 vaccinatiecampagnes heeft de Verenigde Staten in staat gesteld om snel de lockdown-maatregelen te versoepelen en een serieuze impuls te geven aan ’s werelds grootste economie. Cijfers wijzen uit dat ruwe olievoorraden zijn gekrompen en de export van olie toeneemt. De olieprijzen zijn ondanks de toegenomen vraag en positieve ontwikkelingen niet gestegen naar voorspelde hoogtes, maar hebben licht gas teruggenomen. Zeer zorgwekkend is de vraagsituatie in India, Brazilië en Japan. OPEC verwacht dat, bij een opleving van de pandemie in die landen, de wereldwijde vraag kan dalen met 350.000 vaten per dag.

Stijgende temperatuur betekent dalende gasprijs

De licht stijgende trend van de temperatuur de komende weken, zou voor een afnemende druk op de gasmarkt kunnen zorgen. Vooralsnog hebben we te maken met een hoog prijsniveau voor de gasmarkt. Op dit moment zal er voor de korte termijn maar weinig beweging naar beneden mogelijk zijn.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

van den Ende
Patrick van den Ende Analist energiebureau Nife

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.