Stijgende olieprijs maakt diesel tanken flink duurder

12-02 | |
Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

Het volgooien van een tank met diesel is de afgelopen drie maanden flink duurder geworden. Voor levering van 4.000 liter betaal je op dit moment al gauw € 750 meer dan begin november.

Inkoopcollectief Farmers4all meldt over de afgelopen week nog een dieselprijs van iets minder dan 97 cent per liter exclusief btw bij levering van minimaal 4.000 liter. Op het moment dat deze Boerderij verschijnt zal dat niet meer haalbaar zijn, want de prijzen zitten behoorlijk in de lift. Op de meeste plaatsen werd de dieselprijs eind vorige week al verhoogd tot boven € 1 per liter.

De grote oliemaatschappijen verhoogden hun adviesprijzen voor diesel vorige week al tot boven de € 1,20 per liter exclusief btw. Alleen Shell zat daar nog net een tikkie onder. Na aftrek van een korting van zo’n 18 cent per liter blijft er voor levering van een kwantum groter dan 4.000 liter een prijs over van rond de € 1,02 per liter exclusief btw. Bij de meeste leveranciers zal de prijs dan ook niet zo heel veel afwijken van dit niveau.

Opmars van de olieprijs

De prijsstijging bij diesel is een direct gevolg van de opmars die de olieprijs doormaakt. Een groter vertrouwen in het aantrekken van de oliemarkt heeft de belangrijkste olienotering – die van Brent-olie – al doen stijgen tot boven de $ 60 per vat van 159 liter. Begin november lag deze prijs nog onder de $ 40 per vat. Dat verklaart dan ook dat diesel zo’n grote prijssprong heeft gemaakt.

En vooralsnog lijkt de rek er nog niet uit. ABN Amro heeft zijn prijsverwachting voor Brent-olie voor dit jaar al verhoogd naar $ 60 tot $ 70 per vat. Begin december gingen de analisten van deze bank nog uit van een prijs tussen $ 45 en $ 50 per vast voor heel 2021. Uitgaande van deze nieuwe prognose mag er dan ook worden verwacht dat diesel dit jaar nog wel wat duurder zal gaan worden.

Prognose: stijgende prijzen.

Ramaker
John Ramaker Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.