Stijgende sojaprijs door goede afzet VS

21-07-2020 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

De noteringen voor sojabonen bewegen sinds vorige week weer omhoog op de internationale markten.

De sojabonenindex van de International Grains Council (IGC) stond begin deze week op 187 punten. Dat is 3% hoger dan een week eerder.

Goede afzet VS

De vooruitzichten van Amerikaanse soja-uitvoer voor seizoen 2020-2021 zien er gunstig uit. De Verenigde Staten (VS) hebben 7,2 miljoen ton soja verkocht tot en met 2 juli tegenover 2,6 miljoen ton in dezelfde periode een jaar eerder, meldt uitvoeringsorganisatie Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Vorig seizoen was de spanning tussen de VS en China groot door handelsperikelen, wat de afzet belemmerde. De vraag is dit seizoen goed en komt tot dusver grotendeels uit China; 60% van het totaal. De Chinese vraag houdt aan, waardoor de stemming positief is. Dat de VS dit seizoen meer soja produceert en Brazilië een goede opbrengst verwacht, lijkt geen impact te hebben op de prijs.

Naast de VS heeft ook Brazilië, de grootste sojabonenproducent in de wereld, al veel soja afgezet in 2020. Het aanbod op de binnenlandse markt is daardoor afgenomen met stijgende prijzen als gevolg. De komende maanden kan het lastiger zijn voor Braziliaanse verwerkers om binnenlands product te kopen. Daarom importeren verwerkers in het zuiden van Brazilië soja uit andere Mercosur-landen.

Betere aanvoer

De verwachting is dat de Zuid-Braziliaanse havens meer soja kunnen afzetten. De lage waterstand in de Paraná-rivier in Argentinië, een belangrijke transportroute, vermindert namelijk. Wat gunstig is voor de aanvoer in de Braziliaanse haventerminal Cattalini Marine.

Prognose: opwaartse sojaprijs.

Meer prijsinformatie over oliezaden vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer